Çin filosu Somali açıklarında

Aden Körfezi ve Somali açıklarında deniz ulaşımını koruma görevi yürüten ve iki füze destroyeri ile bir ikmal gemisinden oluşan Çin deniz filosu, dün (6 Ocak) bölgedeki ilk koruma görevine başladı. 4 Çin ticaret gemisinin, filo himayesinde 550 deniz mili katederek Aden Körfezi ile Kızıl Deniz'i birleştiren Bab el-Mendeb Boğazı'na kadar götürülmesi bekleniyor. 

Çin deniz filosu 26 Aralık 2008'de ülkenin güneyindeki Hainan eyaletinin Sanya limanından denize açıldıktan sonra 11 gün süren yolculuğun ardından dün görev sahasına geldi ve deniz ulaşımını koruma görevine hemen başladı. Çin filosundan koruma alan ilk grup Hani, Jinhe, Hebei Aoxiang ve Guanyin adlı 4 Çin ticaret gemisi oldu. 4 gemi, Aden Körfezi'nde buluştukları noktadan, deniz filosuna ait 2 destroyer rehberliğinde yola çıktı.

İki destroyerden biri olan Haikou'nun komutanı Hu Weihua, ilk koruma görevinin 8 Ocak günü tamamlanacağını belirtti.

"Bu kez koruma görevini gruplar halinde gerçekleştiriyoruz, yani iki destroyerimiz ve 4 ticaret gemisi iki gruba ayrılıyor, Wuhan adlı destroyer bir grup, Haikou adlı destroyer de diğer grubu koruyor. Biz yeterince hazırlık yaptık, koruma görevini başarıyla tamamlamak için gücümüz, güvenimiz ve kararlılığımız var."

Somali ile Arap Yarımadası arasında yer alan Aden Körfezi, Kızıl Deniz ve Süveyş Kanalı'yla birlikte Avrupa'yı Asya'ya bağlayan "altın geçit" olarak adlandırılıyor. Bu geçit aynı zamanda Hint Okyanusu'ndan Akdeniz'e giden tek su yolu. Ayrıca Çin ile Avrupa arasındaki ticaret yolunun en önemli noktası olarak da kabul ediliyor. Her yıl Çin'e ait binden fazla ticaret gemisi, Aden Körfezi'nden geçiyor.

Verilen bilgiye göre, Çin deniz filosu, ilk koruma görevini tamamladıktan sonra, diğer Çin ticaret gemilerinin ulaşımı için de güvenlik sağlayacak. Çin Ulaştırma Bakanlığı, Çin gemilerinin koruma başvurularını kabul etmeye dün başladı. Bakanlık sözcüsü He Jianzhong, dün Beijing'de yaptığı açıklamada, şimdiye kadar 15 Çin ticaret gemisinin başvuruda bulunduğunu bildirdi.

"15 Çin gemisi, 6 ile 10 Ocak günleri arasında deniz filosundan koruma almak için, Çin Armatörler Derneği'ne ve Çin Deniz Arama-Kurtarma Merkezi'ne başvurdu. Biz kurallara uygun olarak, eşgüdüm çalışmalarını, özellikle bilgilendirme çalışmasını en iyi şekilde yapıp, Aden Körfezi ve Somali açıklarından geçen gemilerin zamanında bilgi ve yardım almalarını sağlayacağız."

Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi, filonun deniz ulaşımı için güvenlik sağlaması, Çin gemicilerinin can güvenliğini ve Çin gemicilik şirketlerinin yatırımlarını koruma amaçlı bir devlet görevi olduğu için, korunan gemiden veya gemi sahibinden hiçbir ücret alınmayacağını bildirdi. Dün görev sahasına varan Çin deniz filosunun esas olarak Çin şirketlerine ait veya Çin sermayeli gemilere, bunun yanı sıra Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlara ait insani malzeme taşıyan gemilere koruma sağlayacak. Çin'in Hong Kong ve Makao Özel İdari Bölgeleri ile Taiwan bölgesindeki limanlara kayıtlı gemiler de Çin deniz filosuna başvurabiliyor. Ancak Çin sermayeli olmayan yabancı gemilerin yaptığı başvurular için, Çin deniz filosu duruma göre karar verecek.

Çin Savunma Üniversitesi'nden Wang Baofu, "duruma göre karar verme"nin, başvuru yapıldığı sırada görev sahasında mevcut olan somut koşullara göre karar alınması anlamına geldiğine işaret etti.

"Karar, görev sahasındaki duruma göre alınacak. Görev sahasından ne kadar Çin gemisi geçiyor, kaç gemi korumaya ihtiyaç duyuyor, askeri gemilerimizin gücü tüm gemileri korumaya yetiyor mu?... Yabancı bir gemiden başvuru geldiğinde bizim deniz filomuzun eğer başka bir koruma görevi yoksa, onlara mümkün olduğu kadar destek sağlayacak."

Editör: TE Bilişim