Yapılan tahminlere göre iç savaş nedeni ile durma noktasına gelen Libya Kamu kurumları dolayısı ile hâlihazırda 20 civarında gemi işlerini kaybetmiş durumda. Yunan Şirketi Naftotrade Shipping & Commercial de iç savaştan etkilenenlerden. Şirketin kurucusu, Nikolaos Varvates 10 gemilerinin iç karışıklık dolayısı ile Libya’yla olan kontratları karşılığında paralarını alamadıklarını belirtmiştir.

Naftotrade filosu karışıklıklar çıkmadan önce Libya’nın çimento ihtiyacının %65’ini karşılamaktaydı. Yıllık olarak bakıldığında bu miktar, 3 milyon tondan fazla olmaktadır. Piyasa gözlemcileri, söz konusu çimento ticaretinin yıllık yaklaşık 300 seferi kapsadığını tahmin etmektedirler. Varvates’e göre, karışıklıktan önce Libya kapsamlı bir altyapı yenilemesi çalışması içerisine girmişti. Libya’nın artan çimento ihtiyacı Akdeniz bölgesinde yavaşlamış olan çimento ticaretine de canlılık getirmekteydi. 2008 yılının sonlarına doğru, birçok hükümet, altyapı projelerini bütçe kısıntıları dolayısı ile askıya almıştı. Varvates şirketlerinin gelirinin kesilmesinin, gemilerin finansal ve bankalarla olan görüşmelerini olumsuz etkilediği belirtilmiştir.

Naftotrade filosunda 2.000 dwt ila 15.000 dwt arasındaki tonajlarda değişen 17 adet çimento gemisi bulunmaktadır. Gemilerden bazılarının değeri 23 milyon dolara kadar çıkmaktadır. Naftotrade firması geçtiğimiz 6 yıl içerisinde filo yenileme çalışması başlatmış olup, 4 yeni gemi almış ve 4 gemiyi de yenilemiştir. Libyadaki karışıklık aynı zamanda asfalt (bitümen) tanker seferlerini de etkilemiştir. İç karışıklık nedeni ile Libya’nın yürüttüğü otoyol projeleri de durma noktasına gelmiş ve ithalat kesilmiştir. Sektördeki charter fiyatları bunların sonucu olarak ciddi oranda düşmüştür.

Editör: TE Bilişim