Yeni Şafak Gazetesi'nden Ömer Faruk Aktaş'ın haberine göre, 2018 yılında temelleri atılması planlanan çılgın proje Kanal İstanbul, Boğaza alternatif olmasının yanı sıra yapımına başlanıldığında 3 ada, 1 liman, 1 de serbest bölgeyi toprağından çıkartacak.

Mega projenin yapımında yer üstüne çıkartılacak toprak sadece bu alanlar için de kullanılmayacak. 5 bin kişinin gece gündüz çalışarak kazısını gerçekleştireceği projeden çıkartılacağı tahmin edilen 1,7 milyar metreküp toprak ile tarım arazilerinin verimli toprak ihtiyacı da karşılanacak. Çıkartılacak toprağın katman katman ayrılacağı projede, toprağın en verimli kısımlarının binlerce kamyon ile İstanbul'un Çatalca, Terkos, Silivri ve Şile gibi ilçe ve bölgelerindeki tarım arazilerinde değerlendirileceği öngörülüyor. İstanbul da 718 bin 641 dekarlık tarım alanı varlığı ile Tunceli, Gümüşhane ve Iğdır'ın ardından en küçük tarım alanına sahip 13'üncü il durumunda bulunuyor. Kamyonlarla taşınacak verimli toprağın İstanbul’un yanı sıra İstanbul’a yakın Tekirdağ, Edirne, Kırklareli gibi bölgelerde de kullanılmasının gündemde olduğu belirtiliyor.

3 ADA YAPILACAK

Kanal İstanbul’dan çıkarılacak verimli toprağın tarım arazilerinde kullanılmasının yanı sıra bir kısmı ile de kanalın denize çıkan kuzey ve güney kesimlerinde ada yapılması planlanıyor. Adaların sayısı 3 olarak öngörülürken, büyüklüğü ve konumu, yapılacak fizibilite çalışması ile netleşecek.

SERBEST BÖLGE GELİYOR

Devasa projeden çıkartılacak toprağın kullanım alanları bununla da sınırlı kalmayacak. 1,7 milyar metreküplük toprağın bir kısmı da yeni serbest ticaret bölgesi için kullanılacak.

YENİ LİMAN

Toprağın planlaması arasında stratejik öneme sahip bir de liman projesi bulunuyor. Kanala yakın noktaya liman yapılması da gündemde. Yapılacak limanın Marmara ve Karadeniz arasındaki başta tanker taşımacılığı olmak üzere gemi taşımacılığına yön verecek bir merkez olacağı öngörülüyor.

KÖMÜR OCAKLARI DOLDURULACAK

Kanal İstanbul’dan çıkartılacak toprağın son adresi ise İstanbul’un Yeni Havalimanı'ndaki kömür ocakları olacak. Toprağın kömür ocaklarından kaynaklı çukurların doldurulup yeşillendirilmesinde kullanılacağı belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim