İstanbul Teknik Üniversitesi'i (İTÜ) birincilikle mezun olarak ölüdünü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın elinden alan Gemi Mühendisi Muzaffer Utku Cinkara, 22 ay önce çıktığı gemi yolculuğundan dönmedi.
 
Edinilen bilgiye göre, özel bir şirkete ait 23 bin grostonluk petrol tankeri M/T Rocket, 2 Ocak günü saat 04.30'da Litvanya'nın Klaipeda Limanı'ndan, Hollanda'nın Rotterdam Limanı'na gitmek üzere yola çıktı.
 
Tanker, 60 mil ilerledikten sonra Başmühendis Muzaffer Utku Cinkara sabah saat 08.30 sıralarında makine dairesinde ekip arkadaşları ile birlikte çalıştıktan sonra kamarasına dinlenmeye çekildi. Cinkara, rutin olarak verdiği öğle raporunu getirmeyince, gemi kaptanı genç mühendisin bulunmasını istedi. Ancak gemi personelinin aramalarına rağmen Cinkara bulunamadı.
 
Kaptanın talimatıyla Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne (Maritime Rescue Coordination Center-MRCC) çağrı yapıldı. Çağrı üzerine Litvanya MRCC civardaki tüm gemileri uyararak arama çalışmalarına yardımcı olmalarını istedi. Litvanya Hava Kuvvetleri'ne ait helikopter deniz üzerinde arama yaptı ancak, genç mühendisin izine rastlanmadı.

Bütün aramalara rağmen Cinkara bulunamayınca şirkete haber verildi. Şirket de Muzaffer Utku Cinkara'nın kaybolduğu haberini Adana'daki ailesine ulaştırdı. Aile 22 aydır çocuklarının bulunmasını bekliyor. Aile, Adana ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na saç duyurusunda bulundu. Adana Cumhuriyet Savcılığı takipsizlik kararı verirken, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı ise soruşturmayı sürdürüyor.

"GÜNLER GEÇİYOR AMA DELİP GEÇİYOR"
 
Baba Sinan Cinkara (61), oğlunun bulunduğu geminin Litvanya'dan hareket ettikten sonra Baltık Denizi'nde 2 Ocak 2011 yılında kaybolduğunu belirterek, "Oğlum 25-30 kişinin bulunduğu bir gemide kayboldu. O günden sonra bir daha haber alınamadı. Bütün müracaat ettiğimiz kurumlardan bir sonuç çıkmadı. Herkes 'araştırmalar devam ediyor' diyor ancak hala olumlu bir sonuç yok. Onun için ben Adana ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundum. Adana takipsizlik verdi, İstanbul ise konuyu araştırmaya devam ediyor. Ama benim oğlum kesinlikle kendiliğinden kaybolacak bir insan değil. Çünkü oğlumun borcu yok, kumarı, içkisi yok, tam aksine gittiği her yerde çok başarılı olmuştur" dedi.

Baba Cinkara, oğlunun İTÜ'yü de 2002-2003 yılında birincilikle bitirdiğine dikkat çekerek, "Oğlum Bakan Binali Yıldırım'ın elinden birincilik ödülünü ve dipolmasını aldı. Çok başarılı bir insandı bu nedenle ben kaybolacağını sanmıyorum. Gemide birşey oldu ama ne olduğunu çözemiyoruz. Onsuz 22 ay geçti ancak delip geçti. Onu çok özlüyoruz" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Anne Güler Cinkara (59) ise tek istiğinin oğlunun sağ salim bulunması olduğunu ifade ederek, "Evlat acısı çok kötü bir şey. O kaybolduğundan beri bize hayat zindan oldu. Biz hiçbir tarafa sığmıyoruz" diyerek ağladı.
Editör: TE Bilişim