Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynağın Kommersant gazetesine açıkladığı ve Rusya özel silah ihracat kurumuna yakın bir kaynağın onayladığı bilgiye göre Rosoboroneksport şirketi, Cezayir’den, iki NATO-Kilo sınıfı 636M dizel-elektrikli denizaltı siparişi aldı.

Siparişi, Gemi Yapım Şirketler Grubu’ndan “Admiralteyskiye verfi” Şirketi yürütecek.

Gazetenin muhatabı: “Cezayir’in Rusya denizaltılarını satın alma kararı, Arap Baharı olayları ile bölgedeki gerginliğin tırmanmasına bağlıdır.” dedi ve siparişi yürütecek şirketin, siparişçi ülkenin isteklerine uygun olarak belirlendiğinin altını çizdi.

Gazete, “Admiralteyskiye verfi” şirketinin, 2010 yılında Cezayir’e, 2006 yılı anlaşması gereği yaklaşık 600 milyon dolar değerinde iki adet Improved Kilo denizaltı sevkiyatı yaptığını vurguladı. Yeni siparişin fiyatı konusunda kaynak tarafından herhangi bir bilgi verilmedi.

Kommersant’ın haberine göre Amerikalıların ‘Sessiz Ölüm’ diye adlandırdıkları Kilo tipli sessiz denizaltı, Rusya savunma endüstrisinin en çok satılan ürünlerdendir. Denizaltı, düşman denizaltı ve gemilerini imha etme; deniz üsleri, kıyıları, bağlantıları koruma ve keşif amaçlı tasarlanmıştır. Dünyanın en sessiz denizaltılarından biridir. Uzunluğu 73,8 metre, genişliği 9,9 metre, hacmi 2,35 bin metreküp, sualtı hızı 20 not, maksimum dalış derinliği 300 metre, mürettebat sayısı 52 kişidir. Dört füze (sayısı arttırılabilir), 18 torpil ve 24 mayınla donatılıyor.

Gazetenin muhataplarından birine göre sözleşme 2013 yılında imzalanacaktır. Ancak, Rosoboroneksport şirketine yakın bir kaynağa göre sözleşmenin imzalanması, siparişi yürütecek şirket adayları üzerinde meydana gelebilecek anlaşmazlıklar nedeniyle ileri bir tarihe alınabilir.
Editör: TE Bilişim