Çukurova bölgesindeki cezaevlerinde yaşanan sorunlar ve hak ihlallerinin olduğunu öne süren Adana Baro Başkanlığı, İnsan Hakları Adana Şubesi ve Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi ortak basın açıklaması yaptı.

Adana Kürkçüler Cezaevi girişinde düzenlenen açıklamada konuşan Adana Baro Başkanı Gazi Mengücek Çıtırık, kapasitesinin üzerinde doluluk bulunan cezaevlerinin adeta acı bir dram evi haline geldiğini ileri sürdü. Çıtırık, Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 180 bini aşan tutuklu ve hükümlü sayısı bulunduğuna dikkat çekerek, “Kapasitenin çok üzerinde doluluk oranında bulunan cezaevleri, adeta acı dram evleri haline gelmiştir. Bölgemizde hak ihlallerinin yaşanmadığı tek bir cezaevi bile bulunmamaktadır. Dışarıda uygulanan toplumsal baskı ve şiddet politikaları cezaevlerinde daha fazla pratikte kendini his ettirmektedir.” dedi.

Özgecan Aslan cinayetinin faili Suphi Altındöken’inde Yüksek güvenlikli Adana F Tipi Cezaevi’nde silahla öldürülmesi olayına da değinen Çıtırık, “Bu olaydan sonra, ince arama yöntemi ile ancak içeri girebilen Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde silahla cinayet işlenmesi konusunda ihmali olan ve görevini kötüye kullanan cezaevi idaresi, Türkiye’deki yeni hukuk sisteminde meşrulaştırılan, cezasızlık hukukundan faydalandığı gibi, bu olayın faturasını ise, cezaevinde bulunan tutuklulara çıkartmıştır.” diye konuştu.

Çıtırık, sözlerini şöyle sürdürdü; “Tutukluların yasalarla tanınmış en temel evrensel insan hakları, güvenlik gerekçesiyle ortadan kaldırılmış, fiili ve hukuksuz uygulamalar, baskı ve şiddet yöntemleri ile meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. En temel evrensel insan hakkı olan yaşam yaşam hakkına saldırılar yapılmakta, tutuklular onur kırıcı ve kötü muamelelere maruz kalmaktadırlar. Bölgemizde bulunan F ve E Tipi cezaevleri başta olmak üzere Osmaniye T Tipi Cezaevleri, İskenderun T Tipi Cezaevi, Tarsus C Tipi Kadın Cezaevi, Adana E Tipi cezaevinde bulunan çocuk koğuşlarındaki hak ihlalleri her gün artarak devam etmektedir. Cezaevlerinde yaşanan ağır hak ihlallerinin derhal son bulması, hukuka aykırı fiiler de bulunan yetkililer hakkında gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatılması için TBMM İnsan Hakları Komisyonunu ve Adalet Bakanlığını göreve çağırıyoruz.”

Çıtırık’ın açıklamalarının ardından ise İnsan Hakları Derneği Adana Şube Başkanlığı tarafından hazırlanan hak ihlalleri raporları açıklandı.Cihan
Kaynak: cha