Cem Uzan’ın yatıyla Şeyh Hassan'ın keyif turu Uzan Grubu’nun dünyaca ünlü eski yatı "Frequency", şimdiki adı "Shubra II" Büyükada sahillerinde turdaydı.

Uzan Grubu’nun dünyaca ünlü eski yatı – Frequency, şimdiki adı Shubra II bugün ada sahillerinde turdaydı.

Pendik Limanında demirli olan 6o metrelik Marshall Adaları bandıralı süper lüks yat bugün Büyükada açıklarında gezintiye çıktı. Büyükada Kumsal liman önünde tekne bir süre demir atarak bekledi. Tekne adalıların ve turistlerin merakını çekti. 

Meraklılar teknenin fotoğraflarını çekerek sahibinin kim olduğunu öğrenmeye çalıştı. Bir çok turist ise teknenin askeri bir tekne veya sahil güvenlik teknesi olup olmadığını sordu. Süper Lüks yat adalar turundan sonra akşam saatlerinde bağlı bulunduğu Pendik Limanına demir attı.Yatta iki büyük oturma salonu, bir sinema-televizyon salonu, 5 yıldızlı otelleri de aşabilecek özellikleri olan yatak odaları mevcut. Cem Uzan döneminde yatın kamaralarında  yangın tüplerinin içinde bulunan yangın tüpleri çok konuşulmuştu.

Yatın içinde bazı otellerle yarışabilecek ekipmana sahip spor salonu ve ayrıca üst kısımda küçük havuz büyüklüğünde bir jakuzi yer alıyor.

Yeni sahibi Şeyh Hassan

Yıllarca Türkiye’de demirli kalan yata devlet el koymuş ve satmıştı. Eski adları La Baronessa, Beluga, Nira, olan yatı satın alan son şirket Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir şeyh oldu, Uzanlar dönemindeki adı Frequency olan 59,4 metrelik yatı Global Services Ltd. olarak 28 milyon 500 bin dolara alan Şeyh Hassan, yeni yatının adını Shubra II yaptı.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) defalarca satışa çıkardığı, ancak uzun bir hukuki savaşın sonunda satabildiği Uzanlar’ın meşhur mega yatları, el değiştirirken isim de değiştirdi. TMSF’nin 27 milyon 500 bine sattığı Frequency yeni ismi Shubra ıı oldu.

Satışı yılan hikâyesine dönmüştü

ARMATÖR Celal Sadıkoğlu’nun danışmanlık yaptığı bu satışla, TMSF sonunda muradına erdi. Ancak bu yatlar TMSF’yi tam 4 yıl boyunca uğraştırdı. TMSF’nin 11 Mart 2004′te el koymasıyla birlikte, şöyle bir süreç yaşandı:

Uzanlar daha önce bu yatlara Türk bayrağı çekerek Motorola ve Nokia’nın haczinden kurtulmak için, kiraya verdiler. Ancak bu şirketlerden kaçarken karşılarına TMSF çıktı. TMSF, 21 Ağustos 2003 tarihinde yatlar üzerine tedbir koydu.

TMSF, Frequency’i ilk kez 10 Aralık 2004′te açık artırmayla satışa çıkardı. Yat 32 trilyon liraya, Finesse Management Ltd. adlı bir şirkete satıldı. Ancak Cayman Adaları gemi sicilinden temiz sicil belgesi alınamadığı için bu satış gerçekleşemedi.

Bu belgenin alınamayışının nedeni ise, Al Ayed isimli birinin koydurduğu ipotekti. Bu ipoteğin bir danışıklı dövüş olduğunu ispatlayan TMSF, sonunda açılan davayı kazandı. Hatta bu dava diğer Uzan dava da elini rahatlattı.  Uzan Ailesinin yıllarca kullandığı 1998 yapımı dev motor yatı ada sahillerinde gören  adalılar, yeni sahiplerinin içinde olup olmadığını merak etiller.

CEM UZAN’IN KULLANDIĞI SHURBA II

Cem Uzan’ın kulalndığı  ait Freguency adlı yat 40.1 trilyon liraya satışa çıkarılmıştı . 59.40 metrelik isimli yatta bilgisayarlı ve uydu donanımlı çalışma odası, helikopter pisti, 4 güverte, havuz, jimnastik salonu, ve mini tiyatro, sinema salonu, misafir odaları, bebek odaları, iki adet salon, jakuzili yatak odaları gibi pek çok özelliğin yanı sıra piyano, yatın maketi, çeşitli tablolar, iki adet sürat motoru, en lüks oturma grupları ve çok sayıda lüks televizyon plazması bulunuyor.

Shurba II; 1998 yılında Palmer Jhonson Tersanesi’nde 59.4 metre boyunda, 10 metre genişliğinde ve 987 groston ağırlığında, Draft 3.50 mt., Sürat (Max) 16 Knot Cruising sürati 15 knot ana makinalar 2 x Caterpillar 3512 B, Şanzımanlar Reintjes LAF 761 4.625:1, Jeneratörler 3 x Caterpillar 3306 B şeklinde inşa edilerek La Baronessa adıyla denize indirildi.

Yat Naval Arhitects Sparkman&Stephens New York, USA tarafından inşa edildiği iç dizaynının ise İnterior Designer Nuvoari&Lenard, Venice İtaly tarafından yapıldığı bildirildi. Yat Amerika’nın doğu kıyılarında, Atlantik Okyanusu’nda, Akdeniz’de ve Hint Okyanusu’nda charter maksatlı kiraya verilmeden özel olarak kullanılmış. Shurba II’nin dünyadaki 43 metreden büyük en kaliteli 5 yat arasında olduğu biliniyor.

Teknede 4 adet Zodiac marka can salı mevcut. Son olarak teknede kullanılan elektrik sistemleri AC ve DC malzemelerinin ve kabloların yüksek kalitede olup köprü üstünde, makine kontrol odasında, makine dairesinde ve servis alanlarında bulunan elektrik dağıtım panellerinin ve monitoring panellerinin çalışır durumda olduğu biliniyor.

Dünyanın en lüks 6. yatı

Tekne dünyada çok bilinen bir tekne Akdeniz limanların hemen hemen hepsinde boy göstermiş. Dünyanın en lüks 6 yatı olarak biliniyor.

Geminin Kaptanı Halit Balamir Nuray daha önce Koç Holding bünyesinde Setur Turizm’de kaptan olarak çalışan Kaptan Halit Balamir süper lüks yatın seyrinden sorumlu

SHUBRA II

Gemi Detayları

Gemi Tipi: Yacht
Yapım Yılı: 1998
Boy x Genişlik: 60 m X 10 m
Gross Tonnage: 987, Detveyt: 0 t
Kaydedilen Hız (En Çok / Ortalama): 51 / 51 knots
Bayrak: Marshall  Adaları
Bağlı bulunduğu Liman: Pendik

Editör: TE Bilişim