Cem Seven, "Hedefimiz, ihracattaki payımızı yüzde 3 seviyelerine çıkarmak"

Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, Bloomberg TV'de İş Dünyası programında Gemi ve Yat sektörünü değerlendirdi.

Hande Berktan sunduğu Bloomberg TV'de değerlendirmelerde bulunan Gemi Yat ve Hizm. İhr. Birliği Yön. Kurulu Başkanı Cem Seven Dünya ihracat pastasındaki yerimizin yeterli olmadığını belirtti ve "Hedefimiz, ihracattaki payımızı yüzde 3 seviyelerine çıkarmak" dedi. 

Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, enflasyonun yükselmesiyle ilgili şöyle konuştu; "Enflasyon verilerinin yüksek olması bizi şaşırttı. Yüksek çıkması için bir takım unsurlar var. Bunların başında petrol fiyatları var. 70-78 dolara yükseldi. İran'ın kesintiye gitmesi, bu yükselişin başlıca sebeplerinden biri. Enerji açığı ortaya çıkıyor. Maliye politikası çevresinde talebin artması ve arzın yeteri kadar cevap vermemesi maliyet enflasyonunu doğuruyor. Yakın zamanda elektriğe gelecek olan zam da, bu enflasyonu etkileyecektir. Gıda, tarım ürünlerindeki zamların enflasyona etkileri de oluyor."

Cem Seven, artan enflasyon fiyatları karşısında rekabet edebilmemiz için, sektöre özel bir teşvik sistemi hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

"Üretici, ihraçlarla hesaplarını kapatıyor. Maliyetini azaltıyor" diyen Seven, ihracatçıların kurlarla olan bağını ise ithal ve yerli malzemelerin kullanımından kaynaklandığını belirtti.

Seven, Yat dizaynında Türkiye'de maliyetin yüksek olmasını ise 'katma değer' unsuruna bağladı.

Seven, "Katma değer sağlayan unsurlar arasında yat dizaynı da bulunuyor. Yurt dışı pazarında bunun karşılığını alamayabilirsiniz. Yat imalatında kuru artırmada bazı malzemelerin ithalalatını azaltmamız gerekiyor. Gemilerde saclar kullanılıyor. 2-8 metre oluyor. Bunları Ukrayna veya başka ülkelerden ithal ediyoruz. Fakat bunu ülke içinde karşılayabiliriz. Katma değer yaratalım, yurt içinden karşılayalım" ifadelerini kullandı.

Cem Seven ihracat rakamlarından bahsederek şunları ifade etti: "Ağustos ayının ihracat rakamlarını 95 milyon dolarla kapattık. Hedefimiz ise 1.5 milyar dolar. Altınova ihracatta ön planda. Dünyadaki gemi ihracatı, 125-150 milyar dolar arasında değişiyor. Dünyadaki ihracat pastasında yüzde 1'lik paya sahibiz. Güney Kore'nin payı, 35-45 milyar dolar."

Otonom römorkör, doğalgazla çalışan feribotlar gibi üretimde birçok farklılık sağlandığını söyleyen Seven, rekabetin yüksek olduğunun altını çizdi.

Seven, "Büyük bir döviz girdisi sağlayan gemi ve yat sektöründe Tükiye'yi şahlandıracak bir politika yürütmek gerekiyor. İhracatı, istihdamı artıracak bir politika olması şart. İhracat yaptığımız firmalar genelde Avrupa'da. Tersanelere teşvik çok olmayabiliyor. Örneğin İspanya'da ciddi rakiplerimiz var. Vergisel bir sistemle, üretim yapan tersanelere ayrıcalık sağlıyorlar. Bizde bir çalışma grubu oluşturarak, sektörün geleceği için yatırım yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim