İngiliz kraliyet donanması “rutin mevzilenme” dolayısıyla gemi gönderdi

İngiltere ile İspanya arasında Cebelitarık dolayısıyla artan gerginliğin ardından, İngiliz kraliyet donanmasına ait bir geminin Cebelitarık’a gönderildiği bildirildi.   

İngiliz Savunma Bakanlığı, “Cebelitarık, Birleşik Krallık savunması için stratejik bir üs ve donanmaya ait gemiler rutin ve düzenli mevzilenmeler için bu suları kullanıyor” şeklinde açıklama yaptı.

İngiltere Savunma Bakanlığı, “geminin rutin ve düzenli olarak yapılan mevzilenme çerçevesinde gönderildiğini” açıkladı. “HMS Westminster” adlı geminin Cebelitarık’tan Ortadoğu’ya gideceği kaydedildi.

Savunma Bakanlığı, “Cebelitarık, Birleşik Krallık savunması için stratejik bir üs ve donanmaya ait gemiler rutin ve düzenli mevzilenmeler için bu suları kullanıyor” açıklamasında bulundu.

İngiltere Başbakanı David Cameron önceki gün, İspanyol mevkidaşı Mariano Rajoy’u arayarak Cebelitarık dolayısıyla gerilen iki ülke ilişkilerini masaya yatırdı. 15 dakikalık görüşmenin ardından açıklama yapan Cameron, “Görüşme yapıcı geçti. Cebelitarık halkının sınırda karşılaştığı gecikmeler kabul edilemez. Bu konuyu mevkidaşıma açıkça ifade ettim. Bu konuyu tırmandırmak doğru değil. İngiltere her zaman Cebelitarık halkının yanında yer alacaktır” dedi.

İspanya’dan 50 Euro geçiş ücreti tehdidi

İngiltere, İspanyol yetkililerden İspanya-Cebelitarık sınırında uzun araç kuyruklarına neden olan güvenlik kontrollerine son vermesini istiyor.

İki ülke arasındaki gerginlik, İspanyol balıkçıların Cebelitarık açıklarında avlanmalarının engellendiği iddiasıyla başlamıştı. Cebelitarık yetkilileri, denize yerleştirdikleri dev beton bloklarla doğal hayatın korunmaya çalışıldığını söylemiş, İspanyol yetkilier ise bloklarla balıkçılığın engellendiğini savunmuştu.

Bunun üzerine İspanya, Cebelitarık’a geçişlerden 50 Euro ücret almayı, ayrıca İspanya’da gayrimenkul sahibi olan binlerce İngilizle ilgili vergi soruşturması başlatılmasını planladığını bildirmişti.

Son 50 yılda iki referandum

Üç yüz yıl boyunca İngiltere’nin egemenliğinde olan Cebelitarık’ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi, off shore bankacılığı, internet üzerinden kumar ve turizmle işliyor. İspanya’nın güneyinde bulunan 6,7 kilometrekarelik kara parçasının kime ait olduğu İspanya ile İngiltere arasında kimi zaman tartışmaya ve gerginliğe neden oluyor.

İspanya, 1713 Utrecht Barış Anlaşması’yla Cebelitarık’ı İngiltere’ye veriyor. 1950′li yıllarda ise İspanyol General Francisco Franco, Cebelitarık’ın İspanya’nın egemenliğinde olduğunu savunuyor ve 13 yıl boyunca İspanya’nın Cebelitarık sınırını kapatıyor.

1967 ve 2002 yıllarında yapılan iki referandumla, Cebelitarık halkına “İngiliz egemenliğinde kalmak isteyip istemedikleri soruluyor” ve çoğunluk İngiliz egemenliğini tercih ediyor.

Editör: TE Bilişim