‘Captain Ufuk’ muamması 
 
 
Filipinler’de ’Captain Ufuk’adlı gemi, silah kaçakçılığı yaparken yakalandı. Geminin Türkiye’ye ait olduğu öne sürüldü. Ancak son olarak kayıtlı olduğu şirket bulunamıyor...

ÖNCEKİ gün Panama bandıralı M/V Captain Ufuk adlı 5.400 grostonluk gemi, Filipinler’in başkenti Manila’nın Marieveles limanına giriş yaptı. Geminin herhangi bir bildirim yapmadan limana girmesinden şüphelenen gümrük görevlileri gemide beş tahta sandığa saklanmış halde Galil tipi 50 saldırı tüfeği, 45 süngü ve 120 boş şarjör buldu. Ayrıca gemide 10 tane de boş sandık bulunması bir kısım askeri malzemenin yerine ulaştırıldığı ya da yetkililer gemiye gelmeden önce deniz atıldığı şüphesini doğurdu. Endonezya yapımı silahların İsrail ordusuna ait olduğu belirlendi.

2007’de Şener Denizcilik’in

Geminin Türkiye’deki bir limandan yola çıktığı, Endonezya yoluyla Manila’nın güneyindeki Batangas City’ye gitmeyi amaçladığı tespit edildi. Ancak kime ait olduğu, silahların nerede yüklendiğine dair soruların yanıtı bulunamadı. Filipinli yetkililer, geminin büyük ihtimalle Manila merkezli La Plata isimli uluslararası şirkete ait olduğunu açıkladı. Ama Filipin gazeteleri geminin bir Türk armatörün olduğunu öne sürdü. Gemiye ait bazı bilgilerde Trabzon merkezli Uray Denizcilik adlı bir firmanın adı geçse de telefon numaraları yanıt vermedi. Eski adı “Fione” olduğu tespit edilen geminin Eylül 2007’de bazı eksiklikler nedeniyle Belçika’nın Ghent Limanı’nda 9 gün tutuklu kaldığı, bu dönemde sahibinin Trabzon merkezli Şener Denizcilik olduğu tespit edildi.

KOMÜNİSTLERE Mİ İSLAMCILARA MI?

Nüfusunun yüzde 5’inden fazlası Müslüman olan ve güneyinde Müslüman gerillaların isyanıyla mücadele eden Filipinler’de, yabancı bir geminin silah kaçakçılığı yaptığına dair istihbarat gelmişti. Filipinli yetkililer, silahların Müslüman militanlar, komünist gerillalar ya da siyasetçilerin özel ordularına götürülüyor olabileceği görüşünde.

Editör: TE Bilişim