Çanakkale'de deniz ulaşımı ücretleri öğrenci hariç zamlandı

ÇANAKKALE Boğazı ve adalar hattında deniz ulaşımını sağlayan Gestaş firması, feribot geçişlerinde yolcu ve araç ücretlerine zam yaptı

ÇANAKKALE Boğazı ve adalar hattında deniz ulaşımını sağlayan Gestaş firması, feribot geçişlerinde yolcu ve araç ücretlerine zam yaptı. Buna karşın diğer hatlarda sabit kalan öğrenci geçiş ücretleri tarifesinde Çanakkale-Eceabat ve Lapseki-Gelibolu hatlarında indirime gidildi.

Yeni yapılan tarifeye göre; Çanakkale-Eceabat ve Lapseki-Gelibolu hatlarında 2 lira 50 kuruşluk yolcu bilet fiyatı 3 liraya çıkarıldı. Diğer hatlarda sabit kalan öğrenci geçiş ücretleri bu hatlarda 1 lira 75 kuruştan 1 liraya indirildi. Bu hatlarda otomobil 29 liradan 35 liraya, kamyon 60 liradan 70 liraya, otobüs 115 liradan 135 liraya, TIR geçiş ücreti ise 100 liradan 115 liraya yükseltildi. Boğazdaki bir diğer hat Çanakkale-Kilitbahir geçişlerinde yolcu 1 lira 50 kuruştan 2 liraya, otomobil 25 liradan 30 liraya yükseltildi. Kabatepe-Gökçeada için düzenlenen fiyat tarifesinde 2 lira 50 kuruşluk yolcu bileti 3 liraya çıkarıldı. Otomobil 29 liradan 35 liraya, kamyon 90 liradan 105 liraya, otobüs 125 liradan 150 liraya, TIR ise 140 liradan 160 liraya yükseltildi. Tek bilet ile gidiş-dönüş yapılan Geyikli-Bozcada hattında ise yeni tarife; yolcu 6 liradan 7 liraya, otomobil 58 liradan 70 liraya, kamyon 160 liradan 185 liraya, otobüs 300 liradan 350 liraya, TIR ise 270 liradan 310 liraya yükseltildi. Deniz ulaşımı fiyatlarında minibüs ve midibüslerde koltuk sayısı, kamyonetlerde tonaj, motosikletlerde ise motor gücü kapasitesine göre zamma gidildiği belirtildi.

Öte yandan GESTAŞ fiyat ve uygulamaları keyfi olduğu nedeniyle eleştirildi. Çanakkale deniz ulaşımının sadece GESTAŞ tarafından yapılıyor olması, ücretlerde 65 yaş üstü ve diğer indirimlerin uygulanmaması tepkilere neden oldu.

Bu konuda yerel basında çıkan sorulardan bazıları şöyle;

Şehir içi mi, şehirlerarası mı?

Çanakkale- Eceabat deniz taşımacılığı şehir içi taşımacılık mı, yoksa şehirlerarası taşımacılık mıdır*

Cevap çok önemli.Çünkü bu tartışma 65 yaş üstü vatandaşlarımızın Eceabat- Çanakkale hattındaki taşıma ücretlerini belirleyecek can alıcı karakterdeki bir tartışmadır.

Gestaş Şirketi hangi kriterle ele almış ise, bu taşımacılığı şehirlerarası taşımacılık statüsünde ele alarak 65 yaş üstü taşımacılık ücretlerini %50 indirimli olarak uygulamamakktadır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenmiş 4 Mart 2014 tarihli resmi gazetede yayınlanmış “ücretsiz veya indirimli seyahat kartları yönetmeliğinin” 5 maddesinde bu konuya ilişkin; ‘şehir içi taşımacılığında 65 yaş üstü kişiler ücretsiz olarak, şehirlerarası taşımacılıkta ise %50 indirimli olarak ücretlendirilir’ şeklinde bir belirleme yapılmıştır. Gestaş da, Çanakkale- Eceabat hattı ve Çanakkale- Kilitbahir hattında %50 indirimli ücret tarifesi uygulayarak bu hattı şehirlerarası bir hat olarak belirlemiştir.

Bu hat şehir içi hat kapsamında değerlendirilip 65 yaş üstü yolcuların ücretsiz taşınması gerekirken Gestaş bunu uygulamamaktadır.

 Boğaz taşımacılığının TDİ’den Gestaş’a devrinden itibaren sürdürdüğü usulsüz uygulamayı adrese teslim bir ihale ile aşıp, yine boğaz taşımacılığını tek başına girdiği ihaleyi alarak taşımacılık yetkisini üstelenip, taşıma ücretlerine %20 ‘ye varan zam yapılması oldukça manidar bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

 Maliyetler itibarıyla zammı gerektirecek herhangi bir girdi artışı yokken, ihale gereği ‘hasılatın %4’ü komisyon olarak ödenmesi şartı’ gereği şimdi bu bedel vatandaşın sırtına mı yüklenmek istenmektedir! Gestaş boğaz taşımacılığında tekel olmanın avantajı olması nedeniyleistediği gibi fiyat uyguladığı şeklinde vatandaşta bir intiba uyanmıştır.

İhale, rekabet koşulları itibarıyla eksik şartlarda gerçekleşmiştir; Gestaş firmasının belirlediği ihale koşullarında sadece Gestaş firmasının katıldığı bir ihale yapılmıştır. 65 yaş üstü vatandaşlarımıza bile ücretsiz taşımayı çok gören bir şirket kültürünün bu uygulamasını gayet iyi anlayabiliyoruz.

Kaldı ki; şirket, Çanakkale -Ecebat dışındaki diğer hatlarda %50 indirim tarifesi bile uygulanmamaktadır. Herhalde bu hatları da kıtalar arası taşımacılık olarak yorumlamakta, yönetmelikte de böyle bir hüküm olmadığı için indirimi es geçmektedir.

 

Editör: TE Bilişim