Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü törenlerinde, "Cuma protokolü" uygulanacak. Tören için iki ayrı porgram hazırlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Müslüman siyasetçiler, cuma namazını kılacak. Cuma namazı programına katılmayacak olan liderler için de Savarona yatı ile bir boğaz turu programı düzenlendi. Bu arada yoğun güvenlik önlemleri de alındı. Boğaz ve hava sahası ile yollar kapatıldı. Hatta İl Emniyet Müdürlüğü ile özel şirketlere ait çekiciler, güvenlik gerekçesiyle iskele civarındaki motosiklet ve bisikletleri otoparka çekti. Bazı ilçelerde okullar tatil edildi, feribot seferleri ise iptal...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın evsahipliğinde, 17 devlet başkanı, 3 parlamento başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 1 eski cumhurbaşkanı, 28 bakan, 6 uluslararası örgüt genel sekreteri olmak üzere 90’a yakın ülkeden üst düzey konuğun katıldığı tören programında, öğle saatlerinde konuklar için iki ayrı program hazırlandı.

BİRLİKTE CUMA NAMAZI

Buna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve törenlere katılan Müslüman siyasetçiler, Yahya Çavuş Şehitler Camii’nde Cuma Namazı kılacaklar.

Prens Charles geceyi İngiliz zırhlısında geçirdi

BOĞAZ TURU YAPILACAK

Cuma namazı programına katılmayacak olan, Müslüman olmayan siyasetçiler için ise, ayrı program hazırlandı.  Aralarında İngiltere Veliaht Prensi Charles, İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins, Karadağ Devlet Başkanı Filip Vujanovic, Makedonya Devlet Başanı Gjorge İvanov ile, Avustralya, Yeni Zelanda, Moldova, Romanya Başbakanları'nın olduğu Müslüman olmayan lider ve siyasetçiler için ise, Savarona yatı ile bir boğaz turu programı hazırlandı.

ÇANAKKALE'DE 100'NCÜ YIL ALARMI

Kent genelinde yaşanan coşkunun yanı sıra alınan büyük güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Hemen tüm yollarda polisin önlem aldığı Çanakkale'de, ülke liderlerinin geçiş yolları, Şehitler Abidesi'ne geçecekleri Savarona Yatı'nın demirli olduğu iskele bölgesinde adeta kuş uçurtulmadı.

Prens Charles geceyi İngiliz zırhlısında geçirdi

Çanakkale Zaferi kutlamaları öncesinde kente ilk olarak dün akşam saatlerinde İngiltere Prensi Charles geldi. Prens Charles, iki gün önce gelen oğlu Harry'le birlikte geceyi Bulwark isimli İngiliz savaş gemisinde geçirdi. Bu gemiye kraliyet flaması asıldı. Savaş gemisine bir yatın da bağlı olması dikkat geçti. Ayrıca savaş gemisinin taşıdığı zırhlıların, ambarlarında kraliyet ailesine ait eşyaların ve araçların bulunmasından dolayı güverteye çıkartıldığı gözlendi. Savaş gemisinde çevresinde ise belli aralıklarla deniz polisi, sahil güvenlik ekipleri ve yine İngiltere güvenlik kuvvetleri önlem aldı. Bulwark gemisine bağlı durumdaki yat ise, saat 10.00 sıralarında ayrılıp boğaza açıldı. Ancak mürettebatı görünen yat içerisinde, kraliyet ailesi mensuplarının bulunup bulunmadığı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

BOĞAZ VE HAVA SAHASI KAPATILDI

Bu arada, Çanakkale Boğazı gemi geçişlerine kapatıldı. İngiltere Prensi Charles'in kaldığının yanı sıra hem İngiltere hem de Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı çok sayıda gemi boğazda bulundu. Ancak boğazın her iki ağzında ise Türk savaş gemilerinin önlem aldığı öğrenildi. Bunun yanı sıra hava sahası da törenlere katılacak olan devlet başkanlarını ve temsilcileri taşıyan uçaklara haricindeki tüm uçuşlara kapatıldı. Savaş uçaklarının da belli aralıklarla havadan uçuş gerçekleştirdiği görüldü. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'na ait bir sürat teknesinin denizde, helikopterin de tören alanı yakınlarında önlem amacıyla bulunduğu öğrenildi.

YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

ÇanaHemen tüm yollarda polisin önlem aldığı Çanakkale'de, ülke liderlerinin geçiş yolları, Şehitler Abidesi'ne geçecekleri Savarona Yatı'nın demirli olduğu iskele bölgesinde adeta kuş uçurtulmadı. Önlemler havadan, karadan ve denizden alındı. Bunun yanı sıra Havalimanından, limana kadar uzanan Demircioğlu Caddesi ile tamamen trafiğe kapatıldı. İskeleden sadece görevlilere ait araçların, görevliler ile basın mensuplarının feribotla geçmesine izin verildi. Vatandaş geçişleri Kepez Lima'ndan araç geçişleri ise Lapseki üzerinden yapılabildi.

CUMHURBAŞKANI LİDERLERİ KARŞILADI

Çanakkale Zaferi törenlerinde ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise saat 11.00 sıralarında kente indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Enerji Bakanı Taner yıldız, Vali Ahmet Çınar, Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan ile milletvekilleri karşıladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da törenlere katılacak olan bazı devlet başkanlarını karşıladıktan sonra limandan 57'nci Alay Feribotu'yla Eceabat'a geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı liderlerle Şehitler Abdesi yakınlarındaki Seddül Bahir Köyü'ndeki Yahya Çavuş Şehitler Camii cuma namazı için hareket etti.

BASIN MENSUPLARI OTOBÜSLERLE ABİDE'YE GÖTÜRÜLDÜ

Çanakkale Zaferi'nin 100'ncü yıl kutlamaları nedeniyle 35 ülkeden bin 400 gazeteci akreditasyon yaptırdı. Tören alanlarına göre akreditasyon yaptırabilen gazeteciler için, basın Yayın Enformasyon Genel müdürlüğü Eceabat Limanında merkez kurdu. Basın mensupları bu merkezden aldıkları kartlarla tören alanına otobüslerle taşındı. Basın mensuplarına kumanyaları da yine bu merkezden dağıtıldı.

ANZAKLARIN TORUNLARI DA AÇIKTA BEKLEDİ

Yarın yapılacak olan Şafak Ayini töreni için Yeni Zelanda ve Avustralya'dan gelen anzakların torunları ise Çanakkale Boğazı açıklarında demirlemiş olan 6. Cruise gemisinde törenleri bekledi. Kentteki otellerin dolu olmasında dolayı törene katılacaklar için bu önlemlerin alındığı öğrenildi. Bunun yanı sıra yarın yapılacak olan 57'nci Alay yürüyüşü içinde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 300 otobüsle gençlerin geleceği de açıklandı.

HALKEVLERİNE BASKIN VE GÖZALTI

Liderlerin geçiş yolu olan Demircioğlu Caddesi üzerindeki Halk Evleri bürosuna asalı olan pankart gece polis tarafından indirildi. Aramalar sonrasında da 3 kişi gözaltına alındı. Güzergah üzerindeki binalara keskin nişancılar yerleştirildi.

Bu arada 57. Alay Yürüyüşü'ne katılmak için gelen kendilerine "Anadolu Kaplanları" adını veren 200 motosikletlinin geçişine için verilmedi, güvenlik nedeniyle Ecebaabat'ta durduruldu.

BAZI İLÇELERDE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Bugün kent merkezi ile Eceabat, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde okullar tatil edildi. Çanakkale'den Eceabat'a yapılan feribot seferleri iptal edildi.

Editör: TE Bilişim