Çanakkale Deniz Zaferinin 105’inci yıl dönümü

Bugün 18 Mart…  Çanakkale Deniz Zaferinin 105’inci yıl dönümü. Yalnız Türk ulusu ve tarihi için değil yakın dünya tarihinin de en büyük savaşlarından birinin ardından ‘Çanakkale geçilemez’ sözünün tarihe yazıldığı gün!..

1914’ten başlayıp 18 Mart 1915’e kadar Çanakkale Boğazı’nda cereyan eden bir seri deniz savaşları ile Gelibolu Yarımadası’nda 1916’ya kadar süren kara savaşlarının ardından Türk tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran birer zafer destanı yazıldı. 18 Mart’ın şafağı Mustafa Kemal’in Anafartalar’da parlayan yıldızını aydınlattı ve bir ulusa kimliğini bulma yolunu gösteren, Türk bağımsızlık savaşının temelleri Çanakkale’nin sularında ve Conk Bayırı’nda atıldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün askerlerine “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hâkim olabilir” dediği en büyük zaferlerden biridir Çanakkale Zaferi.

‘Zafer’ Çimenlik Kalesi’nde törenle kutlandı

Çanakkale’de yakılan meşale, İstiklal mücadelemizde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda yolumuzu aydınlatmıştır. Bu nedenle herkesi aynı gurur ve bütünlük hissiyle bir araya getiren 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi, her yıl 12-18 Mart tarihleri arasında büyük coşku ve heyecanla kutlanıyor. Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi, Kilitbahir, Behramlı, Alçıtepe ve Seddülbahir köyleri, İngiliz Anıtı, Fransız Mezarlığı ve Morto Koyu bölgeleri tüm hafta boyunca yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğruyor.

Editör: TE Bilişim