Çanakkale de Tarihi Gün Böyle Yaşandı

 Şehitler Abidesi'ne geçecekleri 'Savarona' yatının demirli olduğu iskele bölgesinde kuş uçurtulmadı. Bu arada önceki gün akşam kente gelen İngiltere Prensi Charles ile oğlu Harry, savaş gemisi 'Bulvvark'ta kaldı. Ayrıca binlerce Anzak torunu da Boğaz'da demirleyen Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen 6 Cruise gemisinde geceledi. Çanakkale Zaferi kutlamaları öncesinde kente ilk olarak önceki gün akşam saatlerinde İngiltere Prensi Charles, geldi. Prens Charles, ardından iki gün önce gelen oğlu Harry'le birlikte geceyi İngiliz donanmasına ait 'Buhvaık' savaş gemisinde geçirdi. Bu gemiye kraliyet Hamasi asıldı. Savaş gemisine bir yatın da bağlı olması dikkat geçti. Zırhlıların ambarlarında kraliyet ailesine ait eşya ve araçların bulunmasından dolayı güverteye çıkartıldığı gözlendi. Savaş gemisinin çevresinde ise. belli aralıklarla deniz polisi, sahil güvenlik ekipleri ve yine İngiliz güvenlik görevlileri önlem aldı.

BOĞAZ VE HAVA SAHASI KAPATILDI

Bu arada. Çanakkale Boğazı gemi geçişlerine kapatıldı. İngiltere Prensi Charles'in kaldığı 'Bulvvark'nm yanı sıra hem İngiltere, hem de Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait çok sayıda gemi boğazda bulundu. Ancak Çanakkale Boğazı'nın her iki girişinde Türk savaş gemileri önlem aldı. Sağlık Bakanlığı'na ait bir sürat teknesi denizde, bir helikopter de tören alanı yakınlarında önlem amacıyla bulunduruldu.

CUMHURBAŞKANI LİDERLERİ KARŞILADI

Çanakkale Zaferi törenlerinde ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kente geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı. Enerji Bakanı Taner yıldız, Vali Ahmet Çınar. Belediye Başkanı CTIP'li Ülgiir Gökhan ile milletvekilleri karşıladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da. törenlere katılacak olan bazı devlet başkanlarını karşıladıktan sonra limandan 57'ııci Alay Feribotu'yla Eceabat'a geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı liderlerle. Şehitler Abidesi yakınlarındaki Seddülbahir Köyü'ndeki Yahya Çavuş Şehitler Camii cuma namazına gitti.

HALK EVLERİNE BASKIN VE GÖZALTI

Liderlerin geçiş yolu olan Demircioğlu Caddesi üzerindeki Halk Evleri bürosuna asalı olan üzerinde. 'Faşiştin. gericinin, diktatörün üstüne yürü 1 Mayıs'ta halk evleriyle alanlara'yazalı pankart gece polis tarafından indirildi. Aramalar sonrasında da 3 kişi gözaltına alındı. Güzergah üzerindeki binalara keskin nişancılar yerleştirildi.

ÇANAKKALE'DE OLAĞANÜSTÜ HAL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Galler Prensi Charles ve çok sayıda üst düzey konuğun katılımıyla. Şehitler Abidesi"nde düzenlenen Çanakkale Savaşlarının 100'üncü yıldönümü törenleri nedeniyle, kentte olağanüstü hal ilan edildi. Vatandaşlar çile üstüne çile yaşadı. Yüzlerce polis baıikatıyla yollar kapatıldı. vatandaşlar şehir içinde adım atmakta zorlandı.

İNGİLİZ HELLES ANITINDA DUYGUSAL TÖREN

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü anma törenleri Şehitler Abidesi "nin ardından İngilizler'in 1 Ielles Anıtı'nda devam etti. Buradaki tören öncesinde Galler Prensi Charles ile küçük oğlu Prens Harry, bir görevli nezaretinde konuklarını beklerken anıtın çevresinde dolaştı. Duvarların içindeki kaidelerde yazılı asker isimlerini inceledi. Tören hakkında bilgi aldı. Tören. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İrlanda Cumhurbaşkanı Iliggins'iıı. Prens Charles taralından karşılanmasıyla başladı. Türkiye. İngiltere ve İrlanda milli marşlarının çalınmasıyla devam eden törenin açılış konuşmasında Gelibolu Yaıımadası'nda yaşanan savaş hakkında kısa bilgi verildi. Törende konuşan Galler Prensi Charles. savaşta yaşanan acılara değindi. Prens Charles. "Çanakkale'deki birçok kaybımız kasabalardan ve şehirlerdendi. Onların acılarını derinden hissediyoruz. Burada çok canlı hikayeler yaşandı. Askerlerin bu kara parçasına çıktıklarında, anılarını birbirine anlattı. Birçok milletten asker geldi buraya. Askerlerden büyiik çoğunluğu dostluklar kurduğu sırada, hayatını kaybetti. Genç yaşlarda bir daha memleketlerine dönemediler. Büyük acılar yaşandı burada. Bu topraklarda son anlarını yaşadılar. Birçok insan bu kadar küçük kara parçası içinde kanlar içinde kaldı. Buraya gemilerle gelen askerler, karaya çıktıklarında savaşın gerçeğini her zaman hissetti" diye konuştu.

ÜÇ DEVLET BAŞKANI BİRLİKTE ÇELENK SUNDU

Prens Charles'in konuşmasının ardından bir askerin savaş günlüğü okundu. Ardından da 1. Dünya Savaşı'nda çalınan bir parça seslendirildi. Onu, Mustafa Kemal Atatürk ile yapılan söyleşinin bir bölümünün okunması izledi. Savaşta yaşamlarını yitiren askerler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Bu sırada İngiliz Donanması'na ait Bıılvvark zırhlısından iki kez saygı atışı yapıldı ve dua edildi. Prens Charles ve Cumhurbaşkanı Erdoğan. İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins ile diğer devlet başkanları anıta çelenk bıraktı. Galler Prensi Harry de yaptığı konuşmada. savaşta hayatını kaybedenlerin verdiği mesajı onurlandırdıklarını ifade etti. Harry, "Hayatlarını burada feda ettiler. Elbette biz bu insanların hayatlarını düşünerek günlerimizi geçiriyoruz. Bir çok çok farklı yerden insanlar burada bir araya gelerek bu birlikteliği ortaya koydular. Hayatlarını evlerini terkedeıı insanları görmekteyiz. Onların bize verdiği mesajı onurlandırmamız gerekiyor. Tüm bu zorlukları bu süre içinde anmalıyız" dedi.

DÜNYA LİDERLERİNİ SAVARONA'DA AĞIRLADI

Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yıl kutlamalarında Çanakkale Şehitler Abidesi'ndeki ve İngiliz Şehitliği'ııdeki törenlere katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Çanakkale merkeze döndü. Cumhurbaşkanı Erdoğan. daha sonra kutlamalara katılan konuk devlet başkanları ve ülke temsilcilerine Savarona yatında akşam yemeği verdi.

Editör: TE Bilişim