11 Ekim 2011'de tarihinde "Canadian Miner" adlı 223 metre uzunluğundaki dökme yük gemisi Montreal'den söküm için Aliağa'ya getirilmekteyken  doğal koruma alanı ilan edilmiş olan Scatarie Adası sahilinde kıyıya vurmuş ve kaza, 20 Eylül tarihinde meydana gelmişti.

Armada Çevre ve Deniz İşletmeciliği Gemi Kurtarma ve Dış Ticaret Ltd.Şti'nin yaptığı açıklamaya göre şirket, Canada Nova Scotia Eyaletine bağlı özel bölgede Karaya oturan M/V Canadian Miner gemisinin kurtarılması için gemi sahibinden tüm yetkileri aldı.

15 Kasım 2011 tarihinde, Kanada Nova Scotia bölgesinde, eyalet yetkililerinin nezareti ve Kanada Çevre Bakanlığı Başkanlığında kurtarma komisyonu toplandı.

Kesim ve bertaraf işlerinin 1 Mart 2012 tarihinde başlaması planlanmakta ve geminin ikiye bölünmesine karşın tüm çevresel tedbirler alındı.

Bu süreçte hava şartlarının sert geçmesi operasyonun başlamasına engel teşkil etti.

Mevcut durum itibariyle 25 Mayıs 2012 de operasyon başlayacak.

Son aldığımız bilgiye göre bölgeye kurtarma ekipleri ve mobilizasyon sevkiyatı devam ediyor.

Geçen hafta yapılan Çevre Bakanlığı komisyon toplantısın sonucunda Komisyon üyeleri ve Armada yetkilileri, teknik ekiple bölgeye giderek geminin durumu son haliyle survey edildi.


ARMADA şirketine bu operasyonda Amerikan'nın en büyük kurtarma şirketlerinden biri olan Bennington Group eşlik edecek.

Bu operasyon için Armada Offshore &Bennington Group joint Venture ortaklık kurdu..  Bu projenin finansmanı  ortak finansman ve ortak gelir üzerine kuruldu. Ayrıca yüksek teknolji kullanılarak yapılacak operasyona Kanada firmalarından da destek alınacak. Kurtarma operasyonun finansmanı geminin hurdası ve kanada çevre fonlarınca karşılanacak. Tahmini operasyon bedeli 24.000.000.-USD olarak hesaplandı. Bu operasyon Kanada koruma bölgesinde olduğu için tüm güvenlik tedbirleri alınarak çevresel ve ekolojik sistemler korunarak yürütülecek.

Editör: TE Bilişim