Tuzla için güç birliği 

İzmirin önde gelen 5 işadamı kurdukları ortak girişim grubu ile ihale için teklif verdiler. Teklif veren firmalar bu hafta içinde ön görüşmeleri yapmak üzere Ankara'ya davet edilecek

İşletme hakkı 22 yıllığına özelleştirilecek olan Türkiye'nin en büyük deniz tuzlası Çamaltı için teklifler geçtiğimiz Cuma günü alınırken, tuzlaya İzmir'den sürpriz bir grup talip oldu. İzmir'in önde gelen 5 sanayici ve işadamı, Çiğli Sasalı'daki tuzlayı almak için güçbirliği yaptı.

Küçükbay Yağ Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça, Özkardeş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nail Özkardeş, Kavuklar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk ve Odak Limited Şirketi'nin ortağı Bilal Doğan, kurdukları İzmir Çamaltı Tuzlası Ortak Girişim Grubu ile ihaleye teklif verdiler.

Ortak Girişim Grubu'nun, her bir ortağın yüzde 20 paya sahip olacağı şekilde kurulduğu kaydedildi.

HERKESİN PAYI EŞİT

Küçükbay Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, Çamaltı Tuzlası'nın işletme hakkını almak için ortak girişime başladıklarını belirterek, "İzmir'in iş aleminin içinden gelen 5 işadamı olarak bir araya geldik. Herkesin eşit payı var. Tabi tesis eski, yatırıma ihtiyaç var. İhaleyi kazanırsak mutlaka yatırım yapıp modernize etmemiz gerekecek" dedi.

Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ise, "Amacımız kendi memleketimizin bir markası, varlığı olan Çamaltı'nı, yine İzmirli işadamları olarak almak. Bu bizim için onur verici olacaktır. Biz İzmirliler neden Çamaltı'nı işletmeyelim? Neden güçbirliği yapmayalım" diye konuştu.

Akça Grubu'nun kuru üzüm işi nedeniyle gıda sektöründe yer aldığını hatırlatan Akça, "Biz üzümcüyüz. Tuz işi hepimiz için yeni bir sektör. İhaleye teklif vermeden önce fizibilite yaptık. Bu projeyi değerlendirdik. Çok fazla karlı bir iş olduğunu söyleyemem. Ama hepimiz için yeni bir sektör" dedi.

20'YE YAKIN FİRMA

Çamaltı Tuzlası'nın 2031'e kadar işletme hakkı için yapılan ihalede 20'ye yakın firma şartname alrıken, ihaleye İzmir Çamaltı Tuzlası Ortak Girişim Grubu'nun yanı sıra yine fabrikaları İzmir'de olan Billur Tuz ile Ankaralı, İstanbullu ve Konyalı bazı şirketlerin teklif verdiği belirtiliyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın teklifleri bugün ya da en geç salı günü açıklaması beklenirken, teklif veren firmalar bu hafta içi ön görüşme yapmak üzere Ankara'ya davet edilecek.

Ön görüşmelerin tamamlanmasının ardından ise, gelecek hafta açık artırma yöntemiyle ihalenin kazananı belirlenecek. Yaklaşık 550 bin ton tuz üretim kapasitesi olan Çamaltı Tuzlası'nın fiili üretim miktarının ise 245 bin ton civarında olduğu belirtiliyor.

Birinci derecede SİT kapsamında ve Kuş Cenneti civarında olması nedeniyle Tuzla'da tuz üretimi dışında başka bir faaliyete izin verilmiyor. Yıkama ünitesi ve diğer bölümleri eski olan tuzlanın önemli miktarda yatırıma ihtiyaç duyduğu da dile getiriliyor.

Açık artırma için yüksek teminat

Öte yandan edinilen bilgilere göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bir türlü özelleştirilemeyen Ayvalık Tuzlası'nda karşılaşılan sorunları yaşamamak için farklı bir yönteme başvurdu. Firmalar ihale teminatı olan 100 bin liranın yanı sıra, açık artırma aşamasına katılmak için verilen en yüksek teklifin yüzde 5'i kadar ek teminat verecek.

Özelleştirme İdaresi'nin bu yönteme, bazı firmaların Ayvalık Tuzlası'na yüksek teklif verip, sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçmesi nedeniyle başvurdukları belirtiliyor.

 

Editör: TE Bilişim