Çalık'a iyi haber Rusya'dan geldi

Rusya’da yayın yapan Vedomosti gazetesi, Burgaz–Dedeağaç petrol boru hattı projesinin Rus ortaklarının projeden vazgeçeceklerini yazdı. Bu haber Çalık Grubu'nu sevindirecek.

Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesinin yüzde 51′lik hissesini elinde bulunduran Rus Transneft ve Rosneft şirketlerinin projeyi finanse etmeyi durduracağı açıklandı. Çalışmaları bir süredir askıda olan boru hattı projesinden Rus tarafının vazgeçmesiyle, Çalık Grubu'nun da ortağı olduğu Samsun-Ceyhan petrol boru hattının önünün açılacağı belirtiliyor.

Bulgaristan ve Yunanistan’ın yüzde 24,5 hisse ile ortak oldukları Burgaz-Dedeağaç boru hattı için çalışmalar pratikte askıda bulunuyordu. Bulgaristan, proje ile ilgili mali yükümlülüklerini bir süredir yerine getirmiyordu. Bulgaristan tarafının bu tutumu, ülkede yeni iktidara gelen hükümet döneminde, Rus şirketlerin boru hattı için petrol miktarı garantisi vermekten kaçınmalarının da etkisiyle olumsuza dönmüştü.

Samsun-Ceyhan projesi güçleniyor

Burgaz-Dedeağaç boru hattı projesinin, daha maliyetli olmasına rağmen rakibi durumunda olan Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesi giderek güçlü bir alternatif haline geliyor.

Samsun–Ceyhan boru hattına Rus şirketler Rosneft ve Transneft'in ortak olması konusunda yazılı bir mutabakat imzalanmıştı. Yıllık kapasitesi 50-70 milyon metreküp olması planlanan boru hattının maliyetinin 4 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Projeye Çalık ve İtalyan Eni yüzde 50 pay ile ortak olurken, Rosneft ve Transneft de 25 milyon tonluk petrol sevkiyatı için garanti veriyor.

Söz konusu proje için AKP hükümetinin Başbakan Tayyip Erdoğan şahsında ciddi bir kulis çalışması yaptığı biliniyor. Nitekim Erdoğan'ın 16 Mart’ta Moskova’ya gerçekleştireceği ziyarette boru hattı projesine ilişkin yeni bir anlaşmanın sağlanması bekleniyor.

Burgaz-Dedeağaç projesi daha ekonomik idi

Burgaz-Dedeağaç projesi ise yıllık 35 milyon ton petrol sevkiyatı kapasitesiyle planlanmış, ancak kapasitesinin 50 milyon tona kadar çıkabilmesi öngörülmüştü. Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan arasında hattın yapımına ilişkin ilk anlaşma, 2007′de imzalanmıştı. 300 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 1,5 milyar dolara mal olacak proje için üç ülke şirketlerinin ortaklığında Şubat 2008′de Trans-Balkan Petrol Boru Hattı şirketi kuruldu.

Editör: TE Bilişim