Konak-Karşıyaka 12 Dakika

İzmir' in Karşıyaka-Konak arası gün içerisinde sürekli yapılan feribot seferlerini 30 dakikadan 12 dakikaya indiren katamaran tipi yolcu gemisi Çakabey, yolcu seferlerine başladı.

İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu, Toplam 15 gemiden oluşan filonun, 2017 ye kadar geleceğini ve İzmir-Karşıyaka arasının artık 12 dakika olacağını açıkladı. 04 Mayıs 2014 Pazar 03:22 İzmir' in Karşıyaka-Konak arası gün içerisinde sürekli yapılan feribot seferlerini 30 dakikadan 12 dakikaya indiren katamaran tipi yolcu gemisi Çakabey, yolcu seferlerine başladı. İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu, Toplam 15 gemiden oluşan filonun, 2017 ye kadar geleceğini ve İzmir-Karşıyaka arasının artık 12 dakika olacağını açıkladı. İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin Yalova’da karbon kompozit malzemeden yerine getirdiği katamaran tipi yolcu gemisi Çakabey, seferlere start verdi. Konak-Karşıyaka hattında ilk yolcularını taşıyan Çakabey’in sefer zamanı kalkma ve yanaşma dahil 12 dakika sürdü.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, denizden artık daha aktif yararlanacaklarını, 15 gemiden oluşan filonun hepsinin 2017 yılına kadar Körfez’e geleceğini açıkladı. İzmir Körfezi’nde daha hızlı ve konforlu seyahat amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından toplam 117 milyon Euro’ya Yalova’da Özata Tersanecilik’e yaptırılan katamaran tipi yolcu gemilerinin ilki olan Çakabey, seferlerine Konak-Karşıyaka hattında start verdi. Çakabey 8 Nisan’da Körfez’e gelmesine ve tanıtılmasına rağmen, donanımındaki bazı eksiklik sebebiyle klas belgesinin alımı gecikti. Klas belgesinin alınması ve Liman Başkanlığı’nın denize elverişlilik belgesini vermesinin peşinden gün içerisinde seferlerine başlayan Çakabey, saat 11.40 Konak-Karşıyaka hattında ilk yolcularını taşıdı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Çakabey’in ilk yolcuları arasında yeraldı.

İlk seferde Kocaoğlu, Çakabey’e binen ilk yolcu Esra Şener’e karanfil ve ilk yolcu plaketi verdi.

Çakabey’i binen ilk yolcular ilgi ile geminin kapalı ve açık bütün alanlarını gezdi. En çok fazla hızından binaen memnun oldukları gözlendi. Çakabey, Konak İskelesi’nden kalkış ve yanaşma dahil 12 dakikada Karşıyaka İskelesi’ne vardı. Diğer gemilerde bu zaman 20 dakikayı buluyor. İskelede, Kocaoğlu’nu, CHP’li Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar bir buket çiçekle karşıladı. Yeni vapurdan binaen teşekkür etti. Başkan Aziz Kocaoğlu, Çakabey’in dünyada karbon kompozit malzemeden gercekleşen katamaran tipi en çok büyük yolcu vapuru olduğunu belirtti. Vapurun 84 gün önce İzmir Körfezi’ne geldiğini, teslim alarak tanıtımını yaptıklarını ifade eden Kocaoğlu, "Sonra incelemeler start verdi. Çocukluk hastalığı diye uslup edebileceğimiz ufak tefek eksiklik vardı. Her işte olduğu gibi, örneğin yeni seri bir otomobil üretiyorsunuz, onda da oluyor. Bir bina yapıyorsunuz tesisatında elektrik aksamında bir sürü problem çıkıyor. Bunlara sanayide çocukluk hastalığı tabiri kullanılıyor. Çakabey’de bunların hepsi giderildi. Muhtelif belge alındı. Kaptanlarımız iskelelere yanaşma eğitimi yaptılar. Bugün de ilk seferimizi yaptık. Bütün İzmirlilere hayırlı olsun" diye belirtti.

İkinci gemi olan ’Dokuz Eylül’ün de önümüzdeki haftalarda geleceğini ifade eden Kocaoğlu, "Çakabey ilk prototipti. Gemilerdeki eksiklikler, şartnameye göre neyin yapılması gerektiği hem firma hem de bizim arkadaşlarımız tarafından biliniyor. Bundan akabinde kontroller ve kabul aşamaları çok fazla daha süratli olacak. Dolayısı ile sanıyorum önümüzdeki günlerde ikinci gemimiz devreye girecek. 2017’nin bitimine kadar 15 gemi devreye girmiş olacak. Bu gemilerin ortalama sürati 18 nat. Şayet 22 nata kadar çıkabiliyor. Diğer 32 natlı iki gemi 2015 yazına yetişecek. Onlarda orta dış körfezde Karaburun, Foça, Mordoğan, Urla, Güzelbahçe aksında yaz aylarında ulaşım yapacaklar. Deniz ulaşımını İzmir’de daha aktif kullanmak için bu vapurları almıştık. Bunlar uzun ömürlü dayanıklı gemiler" diye açıkladı. Kocaoğlu, gemilerin geç onay almasıyla alakalı olarak engellendikleri yönünde bir düşüncesi bulunmadığı, belirgin kontrollerin vakit aldığını ifade etti.

Dünyada ilk defa üretimi yapılan bir gemide doğru olanın yapıldığını dile getiren Kocaoğlu, geminin sefere çıktığı gün olumsuz konuşmanın anlamı bulunmadığı belirtti.

Editör: TE Bilişim