İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni nesil katamaran yolcu gemileri Çakabey ve Dokuz Eylül'den sonra üçüncü gemisinin adı 1881 - Atatürk oldu.

HER BİRİ 3 AYDA BİR HİZMETE GİRİYOR

İzmir Körfezi’nde hizmet veren tüm filoyu yenilemek üzere yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 117 milyon Euro’ya 15 yeni yolcu gemisinin siparişini vererek bu alanda kent tarihinin en büyük yatırımına imza atmıştı. Üretim planına göre bundan böyle her üç ayda bir yapımı tamamlanacak gemilerden biri hizmete alınacak. Yeni gemiler, savunma, havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzeme ile üretilen ve bu özelliği ile dünyada yapılan ‘en büyük yolcu gemileri’ olma özelliğini taşıyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla sipariş verdiği ve Yalova’da ÖZATA Tersanesinde üretilen 15 yeni yolcu gemisinden ilki olan ‘Çakabey’in ardından, ikinci gemi ‘Dokuz Eylül’ de Körfez’le buluştu. 3. Geminin oylamasının sonladığı saatlerde ÖZATA Tersanesinde bu feribotun denize indirme işlemi gerçekleşmekteydi. 426 kişi kapasiteli feribotlar 39 metre boyunda 11.6 metre genişliğinde ve 32 knot a çıkabilecek hızlarda dizayn edilirken kullanılan teknoloji konfor ve engelli vatandaşların rahat kullanımı titizlikle düşünülerek inşa edilmekte Tamamen karbondan inşa edilen feribotlarda kullanılan ‘Vakum infüzyon’ teknolojisi dünyada sayılı ülke ve üretici tarafından kullanılmakta.Sınıfında boyut olarak en büyük yolcu feribotu ünvanını elinde bulunduran feribotların ana gövdesini oluşturan karbon kompozit konstrüksiyon, çelik konstrüksiyondan hafif ve dayanıklı olmakta ve istenilen hızda seyir yapılabilmesi için gerekli makine gücünün daha az olması sebebiyle çok daha az yakıt tüketimi gerçekleştirmektedir. Bu özellikleri ile çevreci gemi olarak nitelendirilen feribotlar yolcu konforu ön planda tutularak inşa edilmektedir.

Editör: TE Bilişim