İzmir'in Yolcu Gemisi 'Çakabey' Körfez Sularında

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Yalova’da yaptırılan körfez ulaşımını geliştirmek amacı ile alımı gerçekleştirilen uzay teknolojiyle inşa edilen ve karbon kompozit gövdeye sahip katamaran tipi vapurlardan ilki olan 'Çakabey', görkemli bir açılış töreni ile hizmete girdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Yalova'da yaptırılan körfez ulaşımını geliştirmek amacı ile alımı gerçekleştirilen uzay teknolojiyle inşa edilen ve karbon kompozit gövdeye sahip katamaran tipi vapurlardan ilki olan 'Çakabey', görkemli bir açılış töreni ile hizmete girdi. Üçkuyular Vapur İskelesi'nde düzenlenen törende söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gemilerin ihale sürecinde bazı basın kurumlarının yaptığı olumsuz yayınların boşa çıktığını ifade etti. Üçkuyular Vapur İskelesi'nde gerçekleştirilen açılış törenine; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Yönetimi, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri, meslek odalarının temsilcileri, belediye bürokratları ve vatandaşlar katıldı. "İzmir Azizdir Aziz kalacak, dürüst başkan" sloganları ile kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gemilerin belirlenmesi, inşa edilmesi konusunda yapılan çalışmalarda karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi vererek, "İzmir'de vapur ihalesinin perde arkası", "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden skandal gemi ihalesi" ve "Adrese teslim ihale" eleştirilerine karşı; "Aynı sıkıntıları körfez temizliği konusunda çıktığımız ihalelerde de karşılaştık. Her iki ihaleyi de yerli firmalar kazandı. Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı da aynı yönde eleştirilerini yöneltmişti. 'İzmir gemileri CHP'yi üzecek', 'Eğer bunlar yerli gemilerin gireceği ihaleler yapsalardı Türk gemi sektörü gelişecekti' diyen sözler sarf etti. Bunları söyleyen de sayın adaydı. Yaptığımız ilk ihaleye katılan kimse olmadı. Bize bu işi yapacak bir kahraman lazımdı. O da Özata Tersanecilik oldu. Her türlü baskılara, her türlü manipülasyona rağmen bu ihaleye girdi ve hep beraber bu dedikoduları da göğüsleyerek buralara geldik" şeklinde konuştu.

"EŞİT ŞARTLARDA YARIŞALIM"

Kocaoğlu seçim çalışmalarında Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ile 17 Aralık Operasyonu yaşanmamış gibi yarışmak istediğini belirterek, "Ben sayın adayla 17 Aralık öncesindeki koşullar ile yarışmak istiyorum. Bu yüzden o süreçten sonraki konulara hiç değinmiyorum. Eşit şartlarla yarışalım. Bu konudaki değerlendirmeyi 76 milyon vatandaşımızın yorumuna bırakalım. Sayın aday, 'genel başkanı konuştu, kendisi konuşmadı' demiş. Konuşmamamın nedeni genel siyaseti bilmediğimden, çekindiğimden, cevap veremeyeceğimden değil, centilmence eşit şartlar altında mücadele etmek istememdir. Biz eşit yarışı seviyoruz. Eşit yarışalım ki, kimin ne olduğu, kimin bu kente nasıl baktığı ortaya çıksın" ifadelerini kullandı. Kocaoğlu, geçtiğimiz gün CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte açılışını gerçekleştirdikleri Çiğli'deki Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'ne dair eleştirilerde bulunan Ak Parti'li Yusuf Kenan Çakar'a, "'Temel kazıkları deniz suyundan etkileniyor. Bunlar depremde çökecek' demiş. O arkadaşın ne olduğunu biliyoruz. Bir şeyi beğenmeyebilirsin ama, el insaf…" dedi.

"İZMİR'İN YATIRIMI TÜRKİYE'DEN FAZLA"

İzmir Büyükşehir Belediyesinin Türkiye Cumhuriyeti'nden daha fazla yatırım yaptığını öne süren Kocaoğlu, "Tüm sırrımız şu; ihaleleri gayet şeffaf yapıyoruz. ve tüm yükleniciler yarışa giriyorlar. 100 liralık işi biz ortalama yüzde 30'luk fiyat kırışı ile yapıyoruz. 100 liralık işi 300 liraya yaparsanız, biz en az üç veya dört iş yaparken, siz bir iş yaparsınız. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarının sırrı bu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin koskoca Türkiye Cumhuriyeti'nden fazla yatırım yapmasının sırrı bu. Bu düzgün iş yapmak, iş bilmek, 24 saat hizmet edebilmek, kenti ve kentliyi sevmek, onu bunu kayırmadan siyaset yapmak, onu bunu kayırmadan belediye başkanlığı yapmaktır" diye konuştu. Aziz Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ben devletten fazla yatırım yapıyor ve bunu devletin kendi rakamları ile ispat edebiliyorum. Ama devletin kendisi Özelleştirme adı altında gayrimenkul satıyor. 2007 yılına kadar siz bu kente şaşı bakıyordunuz, 2011'e kadar öbür gözünüzü de kıstınız. 2011'den sonra tamamen kör bakar oldunuz. Biz hem belediye hizmetlerini sürdüreceğiz, hem de bu kentin yerelde kalkınmasını sağlayacağız. Sevda kent ile bütünleştiğinde yapılacak bir iştir."

"SINIFINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK YOLCU GEMİSİ"

Özata Tersaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, Başkan Aziz Kocaoğlu'na Türk gemi inşaatı sektörüne yeni bir ufuk açtığı için teşekkürlerini sundu ve, "Ön yargıları yıkmak ve yeni fikirleri insanlara kabul ettirebilmek zordur. Bu gemiler özel gemiler ve denizcilik sektöründe çok az ülke tarafından kullanılan bir teknoloji ile imal edildi. Gemileri zamanında teslim edebilmek için özenle çalışmaya devam ediyoruz. İzmir halkına hizmet verecek gemileri teslim etmeye devam edeceğiz. Karbon kompozit Gövdeli katamaran tipteki bu gemiler, sınıfında dünyanın en büyük yolcu gemisi olma özelliğini taşıyor. Çakabey, modern bir kentin insanlarının beklentilerini karşılayacaktır. Bu gemi ile Türk gemi sektörü dünyada da geniş yankı buldu ve aldığımız tepkilerden de bunu arıyoruz. Bu gemilerin üretimi ile birlikte artık tüm Türkiye geri dönülemez bir yola sokmuştur ve deniz taşımacılığına bakış değişecektir. Artık eski tipteki gemileri inşa etmenin de bir anlamı kalmamıştır. Ben sektör adına Başkan Kocaoğlu'na ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

YENİ GEMİLER YOLDA

Körfez ulaşımında kullanılacak olan 15 yeni gemi ve vapur iskelelerinin yenilenmesi için Dünya Bankası Finans Kurulu IFC ile 110 milyon Euro'luk kredi protokolü imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplam maliyeti 117 milyon Euro'yu bulan proje kapsamında, İZDENİZ filosuna katılacak gemilerin kalanını da 3 ayda bir olmak üzere teslim alacak. Yapımı devam eden ve isimleri İzmirliler tarafından oylama ile belirlenen gemilerden ikincisi olan 9 Eylül'ün ardından yaz aylarının başında gelecek olan 3'üncü gemi ise dış körfeze hizmete verecek. Özata Tersanecilik tarafından Yalova'daki tesislerde dördüncü ve beşinci geminin gövde imalatı hızla devam ederken, yıl sonuna kadar gelmesi hedeflenen toplam 4 gemi ile körfez ulaşımında kapasitenin de yüzde 25 oranında artması planlanıyor. Yüksek hızlı yolcu gemilerinin sürati ve manevra kabiliyeti sayesinde iskeleler arasında daha sık sefer düzenlenebilecek. Katamaran tipindeki yeni gemilerin imalatında kullanılan karbon kompozit malzeme Türkiye'de bir ilk olarak görülürken, dünya denizciliğine de örnek olacak ve uzay teknolojiye sahip gemiler başta Türkiye olmak üzere, dünyaya örnek teşkil edecek. Mevcut gemilerin teknik özellikleri ve düşük süratleri nedeniyle, düzenlenemeyen Güzelbahçe, Urla, Mordoğan, Karaburun ve Foça gibi körfez dışı seferler yeni gemilerin hizmete girmesiyle düzenlenecek. Karbon kompozit gemiler sayesinde, daha az yakıt tüketimi ve ulaşımda maliyetlerin azaltılması da hedefleniyor. Gemilerde kullanılan karbon kompozit malzeme, ağırlığa bağlı olarak yakıt sarfiyatını düşürüyor, bakım-tutum-onarım masraflarını azaltıyor ve gemilerin kullanım ömrünü uzatıyor. Karbon kompozit malzemede ayrıca metal yapı materyallerinde olduğu gibi korozyon oluşmuyor, ses ve ısı izolasyonu yüksek oranda sağlanabiliyor ve karbondioksit salınımı yakıt tüketimine bağlı olarak daha az gerçekleşiyor. Hammaddesi Türkiye'de üretilen karbon kompozit imalatı, bu özellikleriyle çelik ve alüminyuma göre daha avantaj sağlıyor. Yapımları devam eden yeni gemilerin, özellikle çevreci ve engelli dostu olması, yolcu konfor ve güvenliğinin en üst düzeyde tutulması ve işletme-bakım-onarım maliyetleri ile yakıt sarfiyatının düşük olması planlandı.

Editör: TE Bilişim