Buzulların erimesi milyonları tehdit ediyor

Washington/Seattle-Antarktika’nın batısında ısınmanın, tahmin edilenden daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Buzulların erimesiyle deniz seviyesi yükseliyor. 56 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalabilir."Antarktika'nın, Güney Amerika'nın güney ucunda bulunan Ateş Toprakları isimli bölgeye bakan bölümü büyük bir hızla ısınırken, kıtanın güneyi ise soğuyor."

İki yıl öncesine kadar Dünya İklim Konseyi de dahil olmak üzere, büyük bir çoğunluğun ortak görüşü bu yöndeydi. Ancak görünen o ki, bu tespit tamamen yanlış.Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde Yer ve Uzay Bilimleri Profesörü olan Eric Steig, analizlerden elde ettikleri verilere göre, Antarktika'nın batısındaki ısınmanın tahminlerin çok üzerinde olduğunu belirtiyor. Buna göre, Antarktika aslında her on yılda bir ortalama 0,17 dereceyle, aslında küresel ortalamanın üzerinde bir hızla ısınıyor.

Isınma batıda yoğunlaşıyor

Profesör Eric Steig, bilim dergisi "Nature"da yayımlanan bir araştırmayı kaleme alanların da başında yer alıyordu. Doğal olarak Steig ve çalışma arkadaşları araştırmayı hazırlarken, Antarktika'nın doğusunu da detaylı olarak incelediler. Profesör Steig, “Doğu Antarktika 1957'den 1980'e kadar ısındı, sonrasında ise soğudu” diyor.

Buna göre, Antarktika'nın doğusu için çok büyük bir değişiklik söz konusu değil. Isınma batıda yoğunlaşıyor.Araştırmanın yazarları Antarktika'nın ısındığını belgelemek için iki farklı temel ölçümü dikkate alıyor. Bunlardan biri Antarktika'daki sabit meteoroloji istasyonlarının ölçümleri, diğeri ise Amerikan uydularından alınan bilgiler.Akılları karıştıran bir diğer soru ise Antarktika Buzulları'ndaki hacim değişikliklerinin nasıl oluştuğu. Kar yağışı mı buzulların hacmini genişletiyor yoksa kıyıdaki buzullar hızla okyanus yönünde kaydıkları için küçülüyorlar mı?

Antarktika batmıyor, aksine yükseliyor

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu bu sorunu yeni bir iklim raporunda detaylı olarak inceliyor. Araştırmanın başlıca katılımcılarından biri olan, Kanadalı fizikçi ve iklim araştırmacısı Andrew Weaver, son iklim raporunda Kutuplardaki buzulların hacim kazandığının, bu nedenle de Antarktika'nın denize battığının belirtildiğine değiniyor. Ancak Weaver, bugün uydu gözlemleri ve diğer ölçümler yoluyla elde edilen verilerin, Antarktika'nın aslında deniz seviyesine göre yükseldiğini ortaya koyduğuna dikkati çekiyor.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun raporu her ne kadar kesin rakamlar veremese de, deniz seviyesinde yüzyılımız için beklenen yükselmenin düşünüldüğü gibi yarım metreyle sınırlı kalmayacağı tahmin ediliyor. Sera gazları salınımıyla ilgili acil önlem alınmadığı takdirde, deniz seviyesindeki yükselmenin bir metreyi bulabileceği belirtiliyor.

56 milyon kişi evinden olacak

Peki bu ne anlama geliyor? Dünya Bankası uzmanları kısa bir süre önce yükselme tahminlerinin doğru çıkması halinde gelişmişliğin eşiğindeki 80 ülkede neler olacağının simülasyonunu yaptı. Çıkan sonuç, pek çok sahil şeridinin ve okyanustaki birçok ülkenin büyük tehlike altında olduğunu gösterdi.

Dünya Bankası Kalkınma Komisyonu'ndan Hintli Ekonomist Susmita Dasgupta, deniz seviyesindeki sadece bir metrelik yükselmenin, 190 bin kilometrekarelik bir kara kaybına neden olacağını tespit ettiklerini açıklıyor. Toprak kaybı vermesi beklenen bölgelerde 56 milyon kişinin yaşadığını söyleyen Dasgupta, deniz seviyesi yükselirse bölge halkının 'ekolojik mülteci' durumuna düşeceğinin altını çiziyor.

Küresel ısınmanın bu hızla devam etmesi, bir süre sonra Antarktika'nın sabit buzullarının da erimeye başlamasına yol açacak. Bu nedenle uzmanlar, karbondioksit ve sera gazı salınımının bir an önce düşürülmesi gerektiğinin özellikle altını çiziyorlar.

Editör: TE Bilişim