İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan İzmir Alsancak Limanı'nın yolcu bölümünün kruvaziyer limanına dönüştürülmesine ilişkin planda öngörülen alışveriş merkezine henüz nazım imar plan değişikliği askıdan inmeden dava açması tartışma yarattı. Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Zeki Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin davadan sonuç almaya yönelik tutum sergileyebilmesi için ÖİB tarafından yeni yapılan revizyon plana göre harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Askı Sürecinde

Yıldırım, "Büyükşehir Belediyesi'nin plana dava açabilmesi için planların askıdan inip itiraz sonuçlarını beklemesi gerekiyordu. ÖİB, ilk hazırladığı planda itirazlar üzerine AVM'nin yapı kullanım alanında az da olsa bir değişiklik yaptı ve planı askı için Büyükşehir ve Konak Belediyeleri'ne gönderildi. Henüz askı süreci tamamlanmadan, itiraz sonuçları beklenmeden dava açılması bu davayı hükümsüz kılar" dedi. ÖİB'in yaptığı ilk planlara askı sürecinde Konak ve Büyükşehir Belediyeleri'nin yanı sıra Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası olarak kendilerinin de itiraz ettiğini dile getiren Yıldırım, Bugün baktığımızda eski plana itiraz edenlerden Büyükşehir Belediyesi hariç hiçbirimiz planı henüz dava sürecine taşımadık. Çünkü ÖİB'nin nazım imar planında yaptığı değişiklikle ilgili süreç daha tamamlanmadı. Bende şaşırdım. Hukuki süreci başlatabilmek için askı sürecinde gerekli itirazları yapıp ÖİB tarafından dikkate alınıp alınmadığını beklemek durumundayız. Eğer itirazımız dikkate alınmazsa hukuki süreç başlatacağız. Benzer bir olay İnciraltı'nda bizim de başımıza gelmişti. Onaylanmış plana itiraz edip dava sürecine giderken yeni plan onaylanınca bizim ilk açtığımız dava hükümsüz kalmıştı. Açıkçası dava açıldığına ilişkin haberleri okuyunca bende şaşırdım" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise kruvaziyer limanla ilgili revizyonun 4 Mayıs tarihli resmi gazetede yayınlandığını ve ilan edildiğini söyledi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan planların diğer planlara göre farklılık taşıdığını belirten yetkililer, "Diğer kurum ve kuruluşların yaptığı planlar askı ve ardından itiraz süreçleri tamamlandıktan sonra yürürlüğe girer ve resmi gazetede yayınlanmaz. ÖİB'in yaptığı planlar ise önce resmi gazetede yayınlanır ardından askı süreci başlar. Kanun, resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girer diyor. Bizde resmi gazetede yayınlanma tarihini yani 4 Mayıs'ı esas alarak dava açtık. O nedenle askı sürecini beklemedik. Bu konu ile ilgili iki farklı görüş var. Kimileri resmi gazetede yayınlandıktan sonra 60 gün içinde dava açılabilir diyor. Kimileri ise askı ve itiraz süreçlerinden sonra dava sürecinin başlayabileceğine hükmediyor. Biz de resmi gazete yayın tarihini baz alarak dava açtık" diye konuştu.
 
15 Temmuz'da askıdan inecek

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Alsancak Limanı'nın kruvaziyer limana dönüştürülmesine ilişkin ilk hazırladığı 25 binlik ve 5 binlik nazım imar planlarda 181 bin 282 metrekarelik toplum liman inşaat alanının yüzde 81.65'ini yani 148 bin 13 metrekarelik bölümün Kruvaziyer limanı olarak ayırdı. Kruvaziyer Limanı olarak ayrılan 148 bin 13 metrekarelik alanın 97 bin metrekarelik bölümü de AVM olarak ayrıldı.
 
İTO meclisinde Liman AVM gerginliği yaşandı

İzmir Ticaret Odası'nın haziran ayı meclis toplantısına İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı'nda yapılması planlanan alışveriş merkezi damgasını vurdu. İTO Meclis Üyeleri Liman AVM'nin esnafa ve İzmir'e zarar vereceğini belirtirken, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş meclis üyelerine Barcelona Limanı'ndaki alışveriş ve ticaret merkezlerini örnek gösterdi. Demirtaş, "Barcelona Limanı'nda AVM de otel de var. Ege'nin İzmir'in başkenti olmasını istiyorsak buraya karşı çıkmamalıyız. Biz AVM'lere değil hipermarket ve zincir mağazalara karşıyız" dedi.

Son Teklif 7 Eylül'de

Yeni kruvaziyer limanı ihalesi için son tekliflerin 7 Eylül'de alınacağını dile getiren Demirtaş, "Bazı kişiler AVM'lerin esnafın, üyelerimizin işlerini olumsuz etkileyeceğini söylüyor. 'AVM yapılmasın' diye bir görüş var. Saygı duyuyorum ama kavram kargaşası yaşanıyor. Biz alışveriş merkezi yapılan yerlere karşı mıyız? Hipermarketlere, her mahallede şube açan, sanayiciyin canını okuyan zincir mağazalara karşıyız. Turist limandaki AVM'den dönüp gidecek değil ki. Kemeraltı'na, Alsancak'a gidecek. AVM'nin önemli kısmı duty-free olacak. Üst markalar yer alacak. Biz İzmir'in Ege'nin alışveriş başkenti olsun diyoruz. Hafta sonu 2 saat içinde İzmir'e gelecek 9 milyon nüfus var" diye konuştu. Meclis Üyesi Mustafa Kaya, "Turistleri liman içinde tutarsak her şey dahil sisteme döner. Olmadı gemilerin içine İzmir'in minyatürünü koyalım" dedi. Cengiz Yavaş, Demirtaş'ın 2 yıl önce AVM'lerin şehrin en az 30 kilometre ötesine taşınmasını savunduğunu hatırlatarak, "72 bin üyenin hakkı ve hukuku korunmalı" dedi. Metin Aztekin ise, "Liman AVM'de hangi üyemiz yer alabilecek? Biz de tabuta son çiviyi çakmayalım. Kötü kokular geliyor. Siz de AVM'nin arkasında durursanız bu yanlış daha büyür" dedi.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Vahdet Sarıkaya, "AVM açılmasına karşı değiliz. Yakında Türkiye AVM çöplüğüne dönecek. Biz eşit şartlarda yarışmak istiyoruz" dedi. İTO Meclis Üyesi Tacettin Bayır, şehrin göbeğinde AVM yapmanın Alsancak'ı içine girilmez hale getireceğini savundu.

Editör: TE Bilişim