Burgaz-Dedeağaç projesi de sallantıda: "Yeterli petrol yok, Türkiye faktörü var" 

Güney Akım doğalgaz hattı projesinde stratejik partner İtalya'nın "Nabucco ile birleşelim" çağrısının yarattığı sıkıntılardan sonra, Rusya'nın başrolünde olduğu petrol boru hattı Burgaz-Dedeağaç'da da sorunlar nedeniyle ilerleme sağlanamamasından yakınılıyor. Rus petrol boru hattı tekeli Transneft, Rus petrol şirketlerinin Burgaz-Dedeağaç projesini besleyecek petrole sahip olmadığını savundu. İşte Burgaz-Dedeağaç'ta gelinen son nokta ve Türkiye hakkındaki yorumlar:

Vedomosti gazetesinin haberine göre, Rus petrol boru hattı devi Transneft'in Başkanı Nikolay Tokaryev, Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'e yazdığı mektupta Burgaz-Dedeağaç projesiyle ilgili şikayetlerini sıraladı.

Projenin katılımcıları Rosneft ve Gazprom Neft şirketlerinin, proje için yeterli miktarda petrole sahip olmadıklarını söyleyen Tokaryev, şirketlerin sevkiyat ücreti gibi konuların netleştirilmesi taleplerini iletti. Tokaryev ayrıca, Seçin'den, Rosneft ve Gazprom Neft şirketleri ile Enerji Bakanlığı'na, bir ay içinde petrol sevkiyatına ilişkin somut teminat vermeleri yönünde talimatta bulunmasını istedi.

Rusya, Türkiye'yi baypas eden Burgaz- Dedeağaç projesinin ilerlememesinden Burgaristan'ı sorumlu tutarken, Gazprom Neft'in proje için en fazla 3 milyon ton petrol sağlamaya hazır olduğu, bunun da projenin hayata geçirilemsinin önündeki engellerden biri olduğu belirtiliyor.

Öte yandan gazeteye konuşan bir kaynak, “Projeyle ilgili yeni siyasi sıkıntılar da baş gösterebilir. Rusya, Türkiye'nin başını çektiği Samsun-Ceyhan projesine katılma kararı aldı. Ancak Türk tarafı, Rusya'nın Burgaz-Dedeğaç'a katılımını çıkar çatışması olarak nitelendiriyor. Transneft bu iki projeyi birleştirmeyi teklif ediyor, ama bunun nasıl yapılacağı belirsiz.  Diğer yandan Türkiye, Rusya'nın Güney Akım'daki en önemli ortağı” dedi.
 

Editör: TE Bilişim