BURASI GEMİ DEĞİL HAYALET ADA!..

Havadan bakıldığını dev bir uçak gemisine benzeyen bu yer aslında bir ada.

Japonya'nın batı kıyısı açıklarındaki Hashima adası 1887 yılına kadar kendi halinde sessiz bir adayken kömür bulunmasıyla aktif bir maden arama merkezi haline gelmiş. 1974'e kadar aktif olan maden ocakları çıkan madenin artık yetersiz olmasıyla kapatılmış ve ada 1974 yılında olduğu gibi terkedilmiş.

İçinde okuldan, tiyatroya, alışveriş merkezine kadar her şey var ama sadece insan yok. Çünkü terk edilmiş.

Adanın en onemli ozelliği terkedilmis beton binalar ve etrafini cevreleyen deniz duvari.

Ada 1887 yılına kadar Japonya'nın batı kıyısının açıklarında, kendi halinde yerleşimsiz bir ada iken adanın altında deniz yatağında kömür madenlerinin bulunması ile, hızla bir endüstriyel bölge haline gelmiş. Ancak 1974 yılında maden bitince oraya yerleşen halk adayı terk etmiş... Hem de her şeylerini bırakarak.

1890 yılında Mitsubishi firmasının adayı satın alıp deniz dibinden kömür çıkartmaya başlaması, Gunkanjima'ya olan ilginin giderek artmasına yol açmış.

Hatta 1916 yılında Japonya'nın ilk büyük beton binası burada inşa edilmiş. Yapı, adadaki maden işçilerinin ikamet etmesi ve aynı zamanda tayfunlardan korunması için geliştirilen iki apartman bloğundan oluşuyordu

1959 yılında nüfus, adanın tamamında her hektara 835 kişi, yerleşimin olduğu bölümünde ise her hektara 1.391 kişi düşecek şekilde arttı. Öyle ki dünyada kaydedilmiş en yüksek nüfus yoğunluğu oranlarından birine sahne olmuştu.

3 hektarlık toplam ada alanının, doldurma ve düz olan %40'ı cevher işleme tesisleri için kullanılırken, kayalık bölgelerden oluşan %60'ı barlar, bir sinema, adada yaşayanların çocukları için bir okul, tiyatro, alışveriş dükkanları vesaire gibi binalarla paylaşan yerleşim alanında, hektar başına 1391 insan düşer olmuş.

Gunkanjima'daki kömür madenlerinin önemi, tüm dünyada olduğu gibi Japonya'da da petrolün 1960'lı yıllarda kömürün yerini almasıyla azalmaya başladı.

1974 yılında firmanın madenleri kapatacağını açıklamasından sonra ise tamamen terkedilen adada bugün kimse yaşamıyor.

Geçici olarak seyahatin de yasaklandığı Gunkanjima�da 2003 yılında Battle Royale II: Requiem filmi çekilmiş ve ada, Asya'da oldukça popüler olan video oyunu Killer 7'nin son seviyesine ilham kaynağı olmuş.

Tüm inşaatı 1907 yılında biten adaya, dalgaların tesislere gelmesini önlemek için dikilmiş yüksek duvarlarından dolayı uzaktan bakıldığında denizde giden bir savaş gemisini andırdığından, Japonca savaş gemisi anlamına gelen "Gunkanjima" lakabı takılmış ve bugün de ada gerçek adı olan Hashima'dan ziyade bu isimle bilinir olmuş.

İŞTE BU İLGİNÇ ADADAN GÖRÜNTÜLER..

Editör: TE Bilişim