DENİZDER Yönetim Kurulu Basın açıklaması yaptı

Denizcilik Mensupları Derneği (DenizDer) Camialtı Tersanesi'nin kapatılması üzerine bir basın açıklaması yaptı.

Dernek Yönetim Kurulu Kararı ile yayınlanan basın açıklamasında, "Kapatılan bir işyeri değil kapatılan bizim tersanemiz, bizim yuvamız, bizim kutsal bir mabedimizdir." ifadelerine yer verildi.

Derneğin basın açıklaması şöyle:

"Camialtı tersanesi kapatıldı.

Üyelerimizin bütün yaşamları boyunca gemi yaptıkları,

Ekmeğimizi kazandığımız tersanemiz kapatıldı.

Bir işyeri değil kapatılan bizim tersanemiz, bizim yuvamız, bizim kutsal bir mabedimizdir.

Camialtı Tersanesi başından beri sürdürülen KAMU TERSANELERİNİN ortadan kaldırılmasının son perdesidir.

Camialtı tersanesinin kapatılması diğer yaşamına son verilen tersaneler gibi bizim canımızı acıtmıştır. Bizi gönülden yaralamıştır.

DENİZDER olarak Camialtı tersanesinin kapatılmasına karşı tepkimizi tüm kamuoyuna ve denizcilik camiasına ilan ediyoruz..

Gemi yapımının ileriye doğru gelişmesini beklerken, tersanelere kilit vurulmasını,

ne olacağı meçhul olan bir belirsizliğe atılmasını anlamak mümkün değildir..

558 yıllık Tersane-i Amirenin nadide bir yerlerinden olan CAMİALTI TERSANESİ gerek geçmişin tarihi dokusunu taşıması gerekse gemi yapımına yıllarca kaynaklık etmesi ile emsalsiz bir tarihi tersanedir.

Ülkemizin zenginliğidir, gemi yapımının en büyük değerlerindendir.

Eğer ki; Camialtı Tersanesinin yeri kamuoyunda dile getirilen film platosu, özel müze ve başka rant amaçlı bir yatırımlar yönünde değerlendirilirse canımız daha da acıyacak, gönlümüz daha fazla yaralanacaktır.

Tersanelerde yıllarca emek veren, alın teri döken binlerce çalışan adına bunu kabul etmediğimizi bir kere daha vurgulamak istiyoruz.

Eğer ki; Camialtı Tersanesi tarihi dokusuna uygun olarak Gemi Yapımı ve Denizcilik temalı herhangi bir yatırıma doğru karar alınırsa bizim yüreğimize su serpilecektir.

DENİZDER olarak Halıcıoğlu'ndan başlayarak Azapkapı'ya kadar uzanan kıyı boyunca içinde HASKÖY, TAŞKIZAK, CAMİALTI ve HALİÇ TERSANELERİNİN olduğu

558 yıllık Tersane-i Amirenin tarihsel dokusunun korunarak ve yaşatılarak; Gemi yapımı ve Denizcilik temalı Eğitim kurumları, Denizcilik endüstrisine ve kültürüne katkı yapacak etkinliklerin merkezleri, Tersane ve Gemi tarihinin yaşatıldığı müzeler yapılarak İstanbul'a katma değer katacak bir bütünsel proje hazırlanmasını öneriyoruz.

Tersanelerimizin yerinde otel, film platosu, rezidans ve özel müze ,özel yat limanı istemiyoruz..

Eğer ki tersanelerimizin yerine bunlar yapılırsa, bunu yapanları tarih hiç affetmeyecektir.

DENİZDER olarak bizim olan tarihimizi ortadan kaldıracak, silecek tüm girişimlerin karşında olacağız,içinde yer aldığımız tarihimizi sonsuza taşıyacak olanları ise sonuna kadar destekleyeceğiz .

DENİZDER olarak Gemi yapımı endüstrisine daha fazla destek verilmesini, tersanelerin gelişmesi ve güçlenmesine yönelik daha fazla yatırım yapılmasının teşvik edilmesini savunuyoruz.

DENİZDER Yönetim Kurulu"

Editör: TE Bilişim