Bulgaristan'da Pazartesi Ulusal Yas İlan Edildi 

Makedonya'da Ohri gölünde meydana gelen ve 20 kişinin öldüğü gemi kazasında turistleri taşıyan "İlinden" adlı geminin, 1924 yapımı olduğu bildirildi.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Dragovest Goranov, kesin ölü sayısının Makedon makamlarından halen beklendiğini, dolaylı yoldan gelen bilgilere göre ölenlerin sayısının en az 20 olduğunu söyledi.

Yurtdışındaki Bulgarlardan sorumlu Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov, 40 kişilik gemiye 53 yolcunun bindirildiğini, geminin batmasının en olası nedeninin aşırı yükleme olduğunu belirtti.

Bulgaristan Ulusal Radyosuna (BNR) konuşan kazazede İvan Neşkov, kaptan ve rehberin dışında gemideki tüm yolcuların Bulgar vatandaşı olduklarını söyledi.

Batan gemide bulunan eşiyle birlikte şans eseri kurtulduğunu belirten Neşkov, geminin ikiye ayrılmadığını, aniden rota değiştirerek dengesini kaybettikten sonra 30 saniyede battığını söyledi. Yüzmeyi bilmeyen Neşkov ayrıca gemide can simidi veya cankurtaran yeleği bulunmadığını kaydetti.

Makedonya Cumhurbaşkanı Corce İvanov'u telefonla arayan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, gemiden en az 35 kişinin kurtarıldığını öğrendiğini bildirdi. Makedonya'ya gitmesi beklenen Pırvanov, önümüzdeki iki gün için öngörülen tüm programını iptal etti.

Başbakan Boyko Borisov da ülkede 7 Eylül Pazartesi gününde ulusal yas ilan edildiğini duyurdu. Borisov, sağ kalan turistlerin yurda getirilmesi için yolladığı Tu-154 uçağında ülkenin en iyi doktorları ve psikologlarından oluşan 10 kişilik bir uzman ekibin bulunduğunu belirtti.

BNR, geziyi düzenleyen şirketin Türk olduğunu bildirerek, polis ve basının tüm çabalarına rağmen Filibe'de kayıtlı "Solak" adlı bu şirketinin hiçbir yetkilisine ulaşılamadığını açıkladı.(aa)

Editör: TE Bilişim