Buharlı gemi Rosalie artık Haliç’te

İşadamı Rahmi Koç’un geçtiğimiz yıl satın aldığı 141 yaşındaki buharlı gemi Rosalie, Rahmi M. Koç Müzesi’ne getirildi

İstanbul’daki ilk seferini Haliç sularında yapan gemi, buhar makinelerini çalıştırarak İstanbul’u selamladı. Müzedeki şehir hatları vapuru Fenerbahçe Vapuru’nun düdüğünü çalması üzerine Rosalie’nin kaptanı da buhar çıkartarak düdüğe karşılık verdi.

Haliç sularında ilk gezi

Geminin çok iyi korunduğunu belirten müze müdürü Ertuğrul Duru, “Bu tekneyi müzemize kazandırmaya karar verdik. 1873’de suya indirilen ve çalışır vaziyete buharlı geminin müzemizde olması gurur verici” dedi. Çalışır durumdaki dünyanın en eski römorkörü olan Rosalie’nin istek doğrultusunda İstanbul turuna çıkabileceği öğrenildi.

Haliç sularında dün ilk gezisini bacasından Duman çıkartarak yapan gemiyle birlikte Rahmi M. Koç Müzesi’ndeki buharlı deniz aracı sayısı da 5’e çıktı. Bu alanda dünyadaki diğer müzelerin önüne geçen müzedeki koleksiyona daha önce buharlı sandal Esra, Gonca adlı gemi, Ysolt adlı yat ile Liman 2 adlı römorkör katılmıştı. Hollanda’da 1873’te inşa edilen ve o dönem ‘Den Briel’ adıyla Hollanda’nın nehirlerinde hizmet veren Rosalie, özellikle büyük gemilerin yanaştırılması için kullanıldı.

Editör: TE Bilişim