Söz alan İzmir şube başkanı Yusuf Öztürk Geza Dologh’a teşekkür ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü;"İzmir Alsancak limanı sadece kruvaziyer limanı olacağı Ulaştırma bakanlığınca açıklandı. Özellikle geniş bir interlandi kapsayan İzmir Alsancak limanının konteyner taşımacılığında çok önemli bir yeri olduğunu belirtmeliyim. Son yıllarda global kriz paralelinde konteyner taşımacılığında düşme olmasına rağmen hala önemli bir paya sahiptir. Bu limandan yapılan dökme ve konvansiyonel yük trafiği önemli rakamlara ulaşmaktadır.İzmir limanından 2012 yıl sonu itibarıyle toplam 2349 gemiye hizmet verilmiş ve  9356 bin ton yük elleçlenmiştir. Konteyner trafiği ise 775 bin teu olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır. İzmir Alsancak limanına gelen kruvaziyer gemi sayısı ise her geçen yıl artış göstermektedir. 2012 yılı itibarıyla limana yapılan toplam kruvaziyer sefer sayısı ise 286 gemi olmuştur. Ulaştırma bakanlığının açıklamasına göre Alsancak limanı kruvaziyer limanı olarak düşünülmektedir."

"Çandarlı Limanı mendirek inşaatı devam ediyor"

Çandarlı limanının mendirek inşaatı devam ettiğini belirten Yusuf Öztürk; Yapımının 2015 yılında tamamlanması ve 4 milyon teu kapasiteli bir liman haline dönüşmesi Ulaştırma bakanlığınca  kararlaştırılan Limanın, Türkiye’nin en büyük ana limanı olmasının planlandığını belirtti.

Aliağa ana limanının da da yük bakımından önemli bir paya sahip olduğuna değinen Öztürk; bu limanda da toplam 435 bin teu yük elleçlendiğini söyledi.

Aliağa gemi geri dönüşüm sanayi bölgesinde 2012 yıl sonu itibarıyla 282 gemi söküldüğünü söyleyen Yusuf Öztürk; "Gemi geri dönüşüm sanayi  bölgesi olarak ilk günden bu güne kadar Türk ekonomisine 10 milyar dolar katkıda bulunmuştur." dedi.

Daha sonra deniz turizmine değinen Yusuf Öztürk, şunları söyledi:

"Bölgemizin deniz turizmine yönelik yatırımları hızla devam etmektedir. Bu aşamada pasaport mendireği yat limanı olarak ele alınmakta Mavi şehirde de yat limanı inşşası da konusudur. Proje halindedir. Yakın bir tarihte yönetim kurulu olarak seçildik hızlı başladık ancak üye iletişim bilgilerinde sıkıntı olduğunu farkettik.Bunu düzenliyoruz,  güncelliyoruz."

Denizcilik Eğitimi

Konuşmasına devamla denizcilik eğitimi konusuna değinen Yusuf Öztürk şöyle konuştu: "Bizim için denizcilik eğitimi ok önemli bir konu. Bölgemizden ne kadar eğitim veren kurs ve kurum olduğunu envanter halinde meclis üyelerine sunacağız.Aynı zamanda İzmir  bölgesi  için önemli bir konu vardı özet beyan konusu. Yanaşmamış gemiye özet beyan yapılamıyordu.Artık yapılabiliyor.

İkinci kılavuzluk ve pilotaj hizmeti

Konuşmasının sonunda yeni Limanlar Yönetmeliğine değinen Yusuf Öztürk; "Yeni limanlar yönetmeliği çıktı.Yeni yönetmelikte İzmir Limanının yaklaşım ve demirleme sahaları var.Bu duruma göre ikinci bir klavuzluk ve plotaj hizmeti verme söz konusu olacak. Bu konuyu da takip ediyoruz." dedi.

Editör: TE Bilişim