Taslak Gemiadamları Yönetmeliğine eleştiri var

Ahmet Okur ve Sedat Kesim Denizhaber.com'a yapmış oldukları ziyarette; henüz taslak halinde bulunan, denizcilik lisesi mezunlarının artık denizcilik ehliyeti alamayacağı yönünde değişiklikler içeren yeni Gemiadamları Yönetmeliğinin  mevcut haliyle yürürlüğe girmesi  durumunda karşılaşılacak sorunlar ve bu sorunların giderilmesi için verdikleri mücadeleyi denizhaber.com'a anlattılar.

Beykoz Denizciler Derneği Başkanı Ahmet Okur yeni çıkan bir yönetmeliğin yasalaşması durumunda denizcilik liselerinin şimdiye kadar almış oldukları denizcilik ehliyetinin Danıştay kararı ile artık verilmeyeceğini ve bu durumun denizcilik lisesi mezunlarını zor durumda bırakacağını söyledi.

Kaptan Ahmet Okur; konu ile ilgili olarak Deniz Ulaştırması Genel Müdürü (Deniz ve İçsular Genel Müdürü) Özkan Poyraz'ı da ziyaret ettiklerini ve neden böyle yapıldığını sorduklarında; IMO'nun MANILA'da aldığı kararlar çerçevesinde yapılacak  bir uygulama olduğu ve okullarda eğitime atanan öğretmenlerin bu ehliyeti alacak öğrencilere eğitim verecek yeterlilikte olmadıklarından kaynaklandığı cevabını aldıklarını ifade etti.

“Bu yönetmelik denizcilik liselerini bitirir!”

Ayrıca öğrencilerin belli dönemlerde yapmış oldukları stajın yeterli olmadığını da belirten Okur, sorunu şu sözleri ile dile getirdi: “Bu yönetmeliğin denizcilik liselerini bitireceğini düşünüyoruz!” Eğer bu yeterlilik belgesi verilmez ise denizcilik lisesi mezunu gemici olarak çalışmak zorunda kalacak ve denizcilik liselerinin bir anlamı kalmayacaktır. Gemici olarak çalışmak için ise ilkokul mezunu olmak yeterli... Zaten meslek lisesi mezunları üniversiteye giriş şanslarını da yüzde 80 kaybediyorlar. O halde niçin denizcilik lisesinde okusunlar ki!”


“Milli Eğitim Bakanlığı'nı da ziyaret edeceğiz”

 Konu ile ilgili Ankara Milli Eğitim Bakanlığı'nı da ziyaret edeceklerini söyleyen Ahmet Okur; “Kaptanların öğretmen olması için pedagojik formasyon alması gerekiyor ise ya bu formasyonun alımı kolaylaştırılsın ya da “Denizcilik” gibi; okul eğitiminden ziyade tecrübe ile öğrenilen mesleklerde pedagojik formasyon alma zorunluluğu kaldırılsın.” dedi.

“Kaliteli Denizcilerimiz Olabilir...”

Okur, konunun bir başka boyutu olarak; taslak halindeki yönetmeliğin yasalaşması sonucunda kaliteli denizcilerin yetişebileceğini, ancak bu soruna bir çözüm getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Beykoz'da Kabotaj Bayramı...

Dernek Başkanı Ahmet Okur ve İdari Sekreter Sedat Kesim, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kapsamında Beykoz'da ilk defa gerçekleştirilecek etkinlik hakkında şu bilgileri verdiler;

Beykoz Belediyesi'nin önünde 29 Haziran tarihinde kurulacak stand ile başlayacak etkinlik, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda yapılacak etkinlik ile devam edecek. Aynı gün saat 12:00 'de ise kortej ile tekne geçişi gerçekleştirilecek.

Bu etkinliğin Beykoz için bir ilk olacağını ancak ileriki yıllarda daha büyük organizasyonların yapılabilmesi için yeterli desteği alabileceklerine inandıklarını söyleyen Sedat Kesim; “Denizciliğin halka tanıtılması ve sevdirilmesi için ne yapabiliriz diye düşündük ve Kabotaj Bayramı'nda daha önce yapılmamış bir etkinlik gerçekleştirmeye karar verdik. Konu ile ilgili destek için Belediyeden Kaymakamlığa kadar pek çok yere başvurduk ancak aldığımız destek ile planladığımız il çapındaki organizasyon yerine, kendi gücümüzün yettiğince ilçe bazında bir etkinlik gerçekleştireceğiz” dedi.

“Beykoz'un Fabrikası “Denizcilik””

Beykoz'daki önemli geçim kaynağını oluşturan tüm büyük fabrikaların kapanması ile geçim kaynağının Denizcilik Sektörü olduğunu söyleyen Kaptan Ahmet Okur; “Beykoz'un bütün fabrikaları kapandı ve tek fabrikası denizcilik okulu... Halkın sahip çıkması gerekiyor” dedi.

 

Editör: TE Bilişim