BU GÖRÜNTÜLER ÇOK KONUŞULACAK 
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 15 Mayıs’ta düzenleyeceği panelde, “Büyük İzmir Yangını” ve sonrasına ait “bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış” görüntülerin yanısıra, “İlk Kurşun”u atan gazeteci Hasan Tahsin’in ses ve görüntü kayıtları da ilk kez yayınlanacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), İzmir’in işgalinin yıldönümü olan 15 Mayıs’ta düzenleyeceği “İzmir’in İşgali ve Kuvayi Milliye” konulu panelde, bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış 87 yıllık görüntüleri sunacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ahmet Mehmetefendioğlu, Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Arıkan ve Gazeteci - Yazar Yaşar Aksoy’un konuşmacı olarak katılacağı paneli Gazeteci-Yazar Hasan Tahsin Kocabaş yönetecek. Görüntüler için Romanya ve İsviçre Dışişleri Bakanlıkları’ndan destek alınırken, Yunanistan’da mübadeleyi yaşamış olan Rumlarla, belgesel yönetmeni Tahsin İşbilen tarafından röportaj yapıldı. En genci 93, en yaşlısı ise 107 yaşında olan Türk ve Rum kökenli İzmirliler, o günlere ait anılarını anlattılar.

İzmir Yangını’na ilişkin toplam 6 dakikalık görüntünün bulunduğu belgeselde, yangının büyüklüğü bir kez daha gözler önüne serilecek. Hem gündüz hem de gece çekimlerinde yangının dehşeti olanca canlılığı ile yer alırken, yangın sonrasında İzmir’in geldiği harabe durum da net bir şekilde görülüyor.

Belgeselde ayrıca, İzmir’in işgalinin ardından Sultanahmet’te düzenlenen işgal karşıtı miting, Türk askerinin İzmir’e girmesi, Vilayet Konağı’na Türk Bayrağı’nın çekilmesi, Kordon’dan kayıklara binerek açıklardaki gemilere binmeye çalışan Rumlar’ın görüntüleri de tüm gerçekliği ile yer alıyor.

Hasan Tahsin ilk kez

“İzmir’in işgali ve Kuvayi Milliye” konulu panelin bir diğer en önemlisi özelliği de “İlk kurşun” ile ilgili. 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgali üzerine “İlk kurşun”u atan ve şehit olan Gazeteci Hasan Tahsin’in görüntüsü ve sesi ile özel belgeleri ilk kez kamuoyuna sunulacak. Hasan Tahsin’in Romanya’da bulunduğu sırada kameraya çekilen görüntüleri ve sesi, şehit edilmesinden 90 yıl sonra ilk kez ortaya çıkarılacak.

Gerçek adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin’e ait kimlik bilgileri de, yine panel sırasında ilk kez kamuoyuna sunulacak. APİKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, panelin uzun çalışmalar ve araştırmalar sonucu hazırlandığını belirterek, kentin hafızası ile ilgili arşiv çalışmalarının devam edeceği bilgisini verdi.

“İzmir’in işgali ve Kuvayi Milliye” paneli, 15 Mayıs 2009 Cuma günü saat 15.00’te APİKAM’daki konferans salonunda düzenlenecek.

                                            

Editör: TE Bilişim