Bu Denizin Dibinde 80 Bin Bomba Var

Adriyatik denizine kıyısı bulunan Molfetta kasabası açıklarında 1. ve 2. dünya savaşından kalma patlamamış 60 ila 80 bin arasında mühimmat bulunuyor.

İtalya ile NATO, balıkçılar ve gemiciler için büyük tehlike oluşturan bu cephanenin yerlerini belirlemeye çalışıyor. Cephanelerden çıkan gaz nedeniyle balıkçıların vücutlarında ağır yanıklar oluşuyor.

Kullanımı yasaklandığı için denize bırakılan ya da kaybolan binlerce mayın, bomba ve diğer patlayıcılar, infilak riski taşıyor. Su altında tehlikeli hardal gazları çıkarmaları nedeniyle de Molfetta'da balıkçılık sektörü bitmek üzere. Balıklarda yapılan incelemelerde zararlı kimyasallar tespit edildi. Bölgenin doğal çevresi ve gıda zinciri tehlike altında.

İtalyalı balıkçı Vitantonio Tedesco, NATO Channel'a verdiği demecinde, "Ellerimizde ve vücudumuzun değişik yerlerinde deri iltihapları var. Solunumda güçlük çekiyoruz. Neredeyse balık tutamıyoruz. Son 10 yıldır hastalıklar daha da arttı" yorumunu yaptı.

NATO bünyesindeki Sualtı Araştırma Merkezi (NURC), Adriyatik'teki patlamamış cephanenin yerlerini belirleme ve tehdidin boyutunu azaltma işini İtalyalı kurumlar ile üstenmiş durumda.

NATO mayın uzmanlarından teğmen Robin Cornick, operasyon boyunca hassas sensörlere sahip özel robotla su altından örnekler toplayacaklarını söyledi. Aynı cihaz, deniz tabanındaki cephanelerin detaylı fotoğraflarını çekecek. Bilgiler İtalyalı denizcilik görevlileriyle paylaşılacak ve tehlikeli patlayıcıların haritalandırılması yapılacak. NATO'ya üye bütün ülkeler, Adriyatik'teki faaliyetlerinin güvenli olarak yürütülmesi için bilgilendirilecek. NURC bu operasyonu, 3 deneyimli dalgıç ve söz konusu robot ile yürütüyor.

Cornick, Adriyatik'te kullandıkları teknolojinin hem ucuz, hem de güvenli olduğunu ifade etti. Su altındaki cephaneler nedeniyle kimyasal gazların yoğun olarak çıktığı yerlerde robot devreye giriyor.

Gemi trafiğinin hayli fazla olduğu Adriyatik denizinin etrafında İtalya, Yunanistan, Arnavutluk, Hırvatistan, Slovenya ve Karadağ bulunuyor.

Editör: TE Bilişim