BU BOT OTUZ KİŞİYE MEZAR OLACAKTI

Bu çok eski şişme bota yasa  dışı yollarla yurt dışına kaçmak isteyen kadın, erkek ve çocuklardan oluşan otuz kişiyi bindirdiler ve sonra da hiç acımadan Denizde ölüme terk ettiler

26 Mart 2014 tarihinde İzmir'in Gümüldür beldesinde yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen yabancı uyruklu otuz kişi bindikleri bot alabora olmadan kısa bir süre önce Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı.

Türkiye, özellikle Asya ve Afrika ülkelerinden büyük hayallerle başlayan ama sonradan umutsuzluğun yolculuğuna dönüşen yasa dışı mülteci ticaretinin önemli bir rotasıdır. Kaçak göçmenler, pençelerine düştükleri insan tacirlerinin kontrolünde Doğu ve Güneydoğu Anadolu sınırlarından yurda kaçak olarak sokulmakta daha sonra da çeşitli yollarla Ege ve Akdeniz sahillerine götürülmektedir.

Sonu belli olmayan veya nerede, nasıl sonlanacağı tamamen insan tacirlerinin vicdanına kalmış olan bu bilinmeyen yolculuğun sonu ya ölümle noktalanmakta, yada sınırdışı edilerek hüsranla bitmektedir

Ege ve Akdeniz'in masmavi, ışıl ışıl parıldayan suları son 15 yıda 4 bin 500 mülteciye mezar olmuştur, Eğer Türk Sahil Güvenlik görevlileri zamanında müdahele etmemiş olsalardı bu rakam on binleri aşardı. Bu gerçeği anlayabilmek için, Sahil Güvenlik ekiplerinin 2013 yılında gerçekleştirdiği operasyonlarda kurtardıkları mültecilerin sayısının 7 bin 500 olduğunun bilinmesi sanırım yeterli olacaktır.

Yılda 7 milyar dolar gibi önemli bir ekonomik rantın oluştuğu bu kanlı pazar var olduğu sürece şundan eminim ki, vicdanlar cüzdanların bir köşesinde saklı kalacaktır.

Editör: TE Bilişim