BTC'de 700'üncü tanker müjdesi  

Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattından 700. tanker de yüklenerek yola çıkarıldı.

İlk tanker yüklemesi, 2 Haziran 2006 tarihinde yapılan BTC hattının Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Terminalinden ham petrol taşıyan 700. tanker de yüklendi.

Botaş International Ltd. şirketi (BIL) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Paşaoğlu, BTC Projesinde, Ceyhan Haydar Aliyev Terminalinden batı pazarlarına ham petrol taşıyan 700. tankerin de yüklenip gönderilmiş olmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

700 tankerle gönderilen ham petrol miktarının 555 milyon varile, bir başka deyişle 75 milyon tona ulaştığına dikkati çeken Paşaoğlu, ilk tanker yüklemesinin 2006'da başlatıldığı projede, tam kapasitenin günde bir milyon varil, yılda ise yaklaşık 50 milyon ton olduğunu bildirdi.

Ceyhan Haydar Aliyev Terminalinde 2006 yılının ikinci yarısında ancak yüzde 27 kapasite ile çalışıldığını, 2007'de bu oranın yüzde 57'ye çıktığını, 2008'de ise yüzde 67 kapasite ile petrol sevk edildiğini anlatan Paşaoğlu, şöyle devam etti:

“Geçen yıl yüzde 83 kapasiteye erişilmesi öngörülmüş olmasına rağmen yangın, sel ve üretim platformlarında meydana gelen sorunlar gibi mücbir sebepler nedeniyle kapasite, öngörülenden düşük kaldı. Ancak BIL personeli, mücbir sebeplerin doğurduğu durumlarda da olağanüstü gayretle ve çok profesyonelce iş çıkararak çok kısa zamanda sorunların giderilmesi ve hattın devreye alınmasını sağladı. Bu çalışmalar sırasında da üstün kaliteli iş yapılırken, çevre duyarlılığı ve işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri asla ihmal edilmedi. Kriz zamanlarındaki BIL çalışanlarının performansı BTC Co. yetkilileri tarafından da büyük takdirle karşılandı.”

YÜZDE 100'E YAKIN RANDIMANLA ÇALIŞILIYOR

BTC Projesinin Türkiye kesiminin işletmesinden sorumlu olan BIL Şirketinin 2,5 yılı aşkın işletme periyodunda oldukça iyi bir performansla çalıştığını ifade eden Paşaoğlu, hattın Azerbaycan ve Gürcistan kesiminin işletmesini yapanlar henüz hiçbir kalite belgesini alamamışken, BIL'in, üç önemli kalite belgesinin hepsini büyük bir kolaylıkla peş peşe aldığına işaret etti.

İşletmedeki kalite performansına da değinen Paşaoğlu, BIL'in bir yıl içinde “ISO 14001 Çevre Sertifikası, OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sertifikası ve ISO 9001 Kalite Sertifikası” gibi sertifikalar aldığını kaydetti.

Paşaoğlu, “Böylece BIL, Kaliteye, Çevreye ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğine verdiği önemi tekrar tekrar ispatlamıştır. BIL böylesine önemli bir uluslararası projenin işletmesindeki üstün başarısı ile enerji arenasında Türkiye'nin itibarına itibar katmıştır” dedi.

BIL Genel Müdürü Paşaoğlu, BTC Projesi Türkiye kesiminin işletmesinde, zaman zaman zorunlu sebeplere dayalı küçük randıman düşüklükleri olsa da, bugün gelinen noktada ham petrol boru hattının Türkiye kesiminin yüzde 99,7 işletme randımanıyla ve “fevkalade” iyi bir performansla işletildiğini sözlerine ekledi.(aa)

Editör: TE Bilişim