BSAMI (Black Sea Association of Maritime Institutions- Karadeniz Denizcilik Üniversiteleri Organizasyonu ) 9. Genel Kurul toplantısı BSAMI Başkanlığını yürütmekte olan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan başkanlığında, 25 Ocak 2019 tarihinde, Piri Reis Üniversitesinde yapıldı.

Toplantıya, BSAMI üyesi olan Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Bulgaristan denizcilik akademileri ve İTÜ Denizcilik Fakültesi rektör/dekan ve temsilcileri yanı sıra, Çin Şanghay Denizcilik Üniversitesi Dekanı misafir gözlemci olarak ikili işbirliği konularını görüşmek üzere katıldı.

Toplantıda BSAMI üyesi bölge ülkelerinin denizcilik alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve ortak projeler yapılması, diğer ülkelerin denizcilik kurumları ile yeni ilişkiler geliştirilerek etkinliğinin artırılması ve etki alanının genişletilmesi konularında kapsamlı görüşmeler yapıldı ve bunlara ilişkin kararlaralındı.

BSAMI’nin önümüzdeki dönemde Çin Deniz İpekyolu (MSR) OBOR (Bir kuşak bir yol) projesi kapsamında Çin Şanghay Denizcilik Üniversitesi ile denizcilik eğitimi konusunda işbirliği yapması konusunda mutabakat sağlandı. Toplantıda ayrıca Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın iki yıl daha BSAMI Başkanlığı’nı yürütmesine oybirliği ile karar verildi. Toplantıyı takiben aynı gün 1330 – 1800 saatleri arasında ‘’Karadeniz’in Denizcilik Açısından Önemi’’ konulu uluslararası bir konferans gerçekleştirildi.

Piri Reis Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan konferansın açılış konuşmaları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Daimi Sekreterliği temsilcisi Büyükelçi  Selim Yenel ve DTO Başkanı Tamer Kıran tarafından yapıldı. Konferansta, Karadeniz’in Denizcilik Açısından Önemi, bölge ülkelerinin denizcilik eğitimi alanındaki işbirliği konuları yanı sıra, Çin Deniz İpekyolu (MSR) OBOR (Bir kuşak bir yol) projesinin Karadeniz denizciliğine olası etkileri ve Karadeniz’de gelişen denizcilik faaliyetleri sonucu Deniz Sahalarının ekonomik olarak kullanımının koordine edilmesi (MSP – Maritime Spatial Planning) gibi konular ele alındı.

Konferans açılış konuşmasında Karadeniz’in denizcilik açısından önemi, bölge ülkelerine sağladığı ekonomik katkılar ve geleceğe yönelik projelerin önemi konusunda bilgiler veren Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, sağlamış oldukları katkı ve desteklerinden dolayı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Selim Dursun, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Daimi Sekreterliği temsilcisi Büyükelçi  Selim Yenel ve DTO Başkanı Sayın Tamer Kıran ve diğer konuşmacılara teşekkürlerini iletti.

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği konferansta BSAMI’nin sadece Karadeniz denizciliğine yönelik olarak değil, dünya denizciliği açısından da çok önemli bir misyona sahip olduğu, gelecekte dünya denizciliği için önemli aktörlerden biri haline gelerek denizciliğin tüm alanlarında çok etkin bir rol oynayacağı bir kez daha vurgulanmış oldu. Katılımcı ülkeler Piri Reis Üniversitesinin bu konulardaki lider konumunun çok önemli olduğunu, BSAMI içindeki genel işbirliği yanısıra ikili olarak denizcilik eğitimi, uygulamalı deniz eğitimleri, öğrenci ve öğretim üyesi değişimleri ile yeni proje işbirlikleri konularında da işbirliği yapma isteklerini belirtmişlerdir.

Editör: TE Bilişim