İstanbul Boğazında gemi arızaları artık alarm vermeye başladı. Son bir hafta içerisinde 4. gemi arızası zamanında müdahale sonucu sorunsuz atlatıldı.

Edinilen bilgiye göre, Rusya'nın Novorossiysk Limanından gelip Dil İskelesi’ne gitmekte olan BRAVE adlı 188 metre uzunluğundaki dökme yük gemisi, Karadeniz-Marmara yönünde geçişini sürdürmekte iken Boğaz'ın en dar yerlerinden olan Vaniköy bölgesinde makine arızası yaptı.

Sabaha karşı saat 03:00 sularında meydana gelen olayda, gemide bulunan kılavuz kaptan Tuncer Bayram Dokuz, derhal İstanbul GTH Merkezini arayarak durumu bildirdi. Bunun üzerine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kurtarma 4 ve Kurtarma 7 adlı römorkörler derhal olay yerine intikal etti.

Daha sonra arızasını gideren gemi, Kurtarma 7 römorkörü refakatinde Ahırkapı demir bölgesinde demirletildi.

Son 1 haftada 4. arıza!

İstanbul Boğazında son bir haftada 4. gemi arızasının meydana gelmiş olması, geçen gemilerin teknik uygunlukları konusunu tekrar gündeme getirdi.

Konuyla ilgili DenizHaber’in görüşüne başvurduğu uzmanlar, "16 Kasım günü AMBRA, 18 Kasım günü AVIVA, 19 Kasım günü STREAMLINE ve son olarak da BRAVE gemisi arıza yaptı ve zamanında müdahale ile kazalar ucuz atlatıldı. Her 4 olayda da Gemi Trafik Hizmetleri, Kılavuz Kaptanlar ve Römorkörlerin tam bir işbirliği içerisinde ve hiç bir gecikmeye meydan vermeden derhal müdahale ettiğini gördük. Bu da Boğazların emniyeti ile ilgili son 10 yılda insana ve teçhizata yapılan yatırımların yetiştirilen insan gücünün verilen eğitimlerin faydalı sonuçları olarak görülmelidir. Ancak risk sıfırlanmış değildir. Her geminin yanında römorkör refakat etmediğine göre Boğazların fiziksel sınırları gereği sahile son derece yakın seyreden gemilerin bir arıza halinde can, mal ve çevre zararı yaratmaları riski devam etmektedir." şeklinde konuştular.

 


Gemi Detayları

Gemi Adı: Brave
Gemi Tipi: Bulk carrier
Yapım Yılı: 1983
Boy x Genişlik: 188 m X 28 m
Gross Tonnage: 22009, Detveyt: 37651 t
Kaydedilen Hız (En Çok / Ortalama): 11.1 / 9.1 knots
Bayrak: Dominica [DM]
Çağrı İşareti: J7CE3
IMO: 8307076, MMSI: 325553000

--------------------------------------------------------------------------------

 

Editör: TE Bilişim