BP'nin deposundan kaçak yakıt çıktı   
 
Mersin'de Ataş Gümrük Müdürlüğü sorumluluk sahasında ele geçirilen kaçak kalorifer yakıtının piyasa değeri 6 milyon 340 bin lira. 

Türkiye'de alınan bütün tedbirlere rağmen akaryakıt kaçakçılığı sürüyor. Emniyet birimleri, kaçakçılıkla mücadele için operasyonlarını sürdürürken, Mersin'de dünya petrol devi BP'nin kaçakçılık yaptığı tespit edildi.   
 
Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin yaptığı bir çalışmada, BP Petrolleri Anonim Şirketi'nin 4 bin 528 ton kalorifer yakıtını gümrük işlemi yapılmamış depoya aktardığı tespit edildi. Ele geçirilen miktarın Türkiye genelinde geçen sene yakalanan toplam 3 bin 754 tondan büyük olması dikkat çekiyor.

Kaçak yakıtın piyasa değeri ise 6 milyon 340 bin Türk Lirası. Firmanın, vergisiz fiyatı 224 lira olan yanma kalitesi düşük 5 numara kalorifer yakıtını (fuel-oil), yanma kalitesi yüksek ve fiyatı 476 lira olan yakıta karıştırdığı da belirlendi. Böylelikle Gümrük Vergisi yanında kalite açısından farklı fiyatta olan yakıtları karıştırarak çifte vurgun yaptığı iddia ediliyor. Mersin Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer, Ataş Gümrük Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki bir petrol şirketince antrepo tanklarına alınması gereken akaryakıtın millileştirme işlemine tabi tutulmadan milli tanka aktarıldığının tespit edildiğini belirtiyor.

Ekizer, Emniyet Müdürlüğü koordinesinde komisyon oluşturularak uluslararası gözetim firması görevlisi survey (gemilerde ölçüm yapan teknik eleman) ile yapılan ölçümler neticesinde, millileştirme işlemine tabi tutulmadan milli tanka aktarılan yaklaşık bin 500 ton 5 numara kalorifer yakıtının milli tanktaki fuel-oil ile karıştırıldığı tespit edildiğini söylüyor.

BP firması yetkilileri ise emniyete verdikleri ifadelerinde, yaşanan olayın bir kaçakçılık olmadığını ve tamamen operasyon hatası yapıldığını savunuyor. Firma yetkilileri, devletin hiçbir kaybının olmadığını iddia ederken, yanlışlıkla yapılsa bile işlemi 9 gün için gümrük idaresine bildirmemelerinin bir hata olduğunu kabul ediyor.

'Denetimleri uzman gemi mühendisi yapsın'

Akaryakıt kaçakçılığının, bu konuda uzmanlaşmış gemi mühendisleri tarafından yapılacak sıkı denetimlerle önlenebileceği ifade ediliyor. İsminin yazılmamasını isteyen bir gemi mühendisi, gemilerle gelen akaryakıtın miktarının, uzman gemi mühendisleri tarafından tam olarak hesaplanabileceğini, ancak Türkiye'de bu ölçümlerin tam olarak yapılmadığı için kaçakçılığın rahatlıkla yapılabildiğini söylüyor. Mersin'de daha önce de EuroPet firmasına polis tarafından yapılan operasyonda 4 bin ton mazotu kaçak olarak yurtiçinde piyasaya satan firmanın depolarındaki mazot yerine su bastığı ortaya çıkmıştı. Firmanın lisansı Enerji Piyasası Denetleme Kurulu tarafından 26 Nisan 2007'de iptal edilmişti.

Kaçakçıların yeni gözdesi kalorifer yakıtı

Genelde mazot ve benzinde yapılan kaçakçılığın, bu kez sanayi bölgelerinde tüketimi yüksek olan bölgelerde kalorifer yakıtına (fuel-oil) sıçraması dikkat çekiyor. Siyah yakıt olduğu için içine her türlü atık akaryakıtın katılabildiği kalorifer yakıtında kaçakçılar çifte vurgun yapıyor. Isınma derecesi 138 dereceden 300 dereceye çıkan kalorifer yakıtının, yakıldığı fabrika ve binalarda patlamalara bile sebep olabileceğine dikkat çekiliyor.

Editör: TE Bilişim