BP'de şimdi de gemi krizi çıktı

ABD'nin Meksika Körfezi'nde yaşanan petrol krizinde sorunlar bir türlü giderilemiyor. BP'ye ait platformda 20 Nisan'da meydana gelen patlama sonrasında başlayan petrol sızıntısını engellemek ve kuyunun ağzını kapatmak için birçok yöntem deneyen BP son olarak sızan petrolü bir gemide toplamaya başladı. Ancak şimdi de petrolün çok hızlı toplandığı ve geminin yeteri kadar büyük olmadığı ortaya çıktı. BP, bu sorunu bölgeye yeni toplama gemileri göndermekle çözmeye çalışacak. Bu durum BP'ye özellikle ABD yönetiminden gelen eleştirileri daha da artıracak gibi görünüyor. 

Kurallar sertleşiyor

Petrol sızıntısının neden olduğu çevre felaketi nedeniyle son dönemlerde tutumunu iyece sertleştiren Obama yönetimi de sektör üzerindeki baskıyı artırıyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın önceki gün "Kimin kıçının tekmeleneceğini bilmek istiyorum" diyerek BP'ye yönelik bugüne kadarki en sert ifadeleri kullanmasının ardından dün İçişleri Bakanlığı, deniz dibi sondaj çalışmaları için daha sıkı yeni kurallar yayımladı.

Bundan böyle petrol şirketleri, keşfe başlanmadan önce, kuyuyu çalışırken mühürlemeye imkan veren özel kapakçığın çalıştığını, bağımsız bir kurumdan belgelemek zorunda. BP'ye ait Deep Water Horizon isimli platformdaki patlamaya kapakçıkta meydana gelen arıza neden olmuş ve patlamanın ardından çıkan yangında 11 kişi hayatını kaybetmişti. Obama'nın sert eleştirilerinden sonra BP'nin Londra Borsası'nda işlem gören hisse senetleri dün yüzde 6 değer kaybetti. Şirket temizleme çalışmaları için de bugüne kadar 1 milyar doların üzerinde harcama yaptı.

Yetkililer ve uzmanlar kirliliğin tamamen giderilmesinin yıllar alacağını düşünüyor. Obama da gelecek hafta böleye bir gezi daha yaparak çalışmaları yerinde incelemeyi planlıyor. Obama'nın bu konuda giderek sertleşmesinin ardında ise ABD kamuoyunda giderek artan "Yetkililer petrol sızıntısı sorununa tepki verme konusunda yavaş kaldı" eleştirileri var.

 

Photograph of: Discovery Enterprise Drilling Rig

Photograph of: Discovery Enterprise Drilling Rig

Editör: TE Bilişim