Meksika Körfezi’nde büyük gün. İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi’nde çevre felaketine yol açan petrol kuyusunun tamamen kapatılması için çimento pompalama işlemini bitirdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Körfez’de hala yaklaşık 200 Milyon Litre ham petrol toplanmayı bekliyor, yani şimdiye kadar sızan miktarın dörtte biri.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Başkanı Jane Lubchenco şöyle konuştu: “Raporun anahtar sonuçlarına göre, petrolün büyük bir kısmı ya buharlaştı, ya yandı, ya ayıklandı veya kaynağından toplandı. Giderilen petrolün çoğu hızlı bir bozulma sürecine girdi.”

Meksika Körfezi’nden müjdeli haber gelse de, uzmanların bölgedeki doğal hayat konusunda hala ciddi endişeleri var.

Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı‘ndan Dr. Paul Anastas, “Petrolün uzun dönemde deniz hayatına etkilerinin ne olacağını bilmiyoruz. BP sadece temizlik için 7 milyon litre seyreltici kullandı. Böyle bir rakam daha önce Amerika’da hiç kullanılmamıştı.” şeklinde konuştu.

Özellikle petrolün temizlenmesi için kullanılan seyrelticilerin, deniz yaşamını ne kadar tehlikeye sokacağı henüz bilinmiyor.

Biliminsanları, dünyada bugüne kadar yaşanan en büyük petrol sızıntısının ekosistem üzerinde büyük etkiler yaratabileceğini ve onyıllar boyu sürecek olumsuzluklarla karşılaşılabileceğini belirtiyor.

 

Editör: TE Bilişim