Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri İngiliz enerji şirketi BP'nin Meksika Körfezi'nde haftalardır süren petrol sızıntısını durdurmak için yapacakları kilit önemdeki bir testi ertelediğini açıkladı.

Sızıntıya neden olan deniz dibindeki kuyunun üzerine yeni bir kapağın başarıyla geçirilmesi ardından tam olarak kapatılmadan önce basınç testleri yapılması öngörülüyordu.

Görevlilerin, kapağın denemelerde oluşacak basıncı karşılaşayıp karşılamayacağına karar vermesinin 48 saati bulabileceği belirtiliyor.

Nisan ayından bu yana devam eden sızıntı, ABD Başkanı Barack Obama tarafından ülke tarihinin en büyük çevre felaketi olarak niteleniyor.

Sızıntının ancak yarısını engelleyen önceki kapağın yerini alan yeni kapağın petrolün suya karışmasını engellemesi umuluyor.

BP, kapak sisteminin daha önce bu kadar derinde hiç denenmediğini bu nedenle ne derece etkin olacağı konusunda önceden bir teminat veremeyeceklerini kaydediyor.

Haziran ayında yerleştirilen ilk kapak, petrolün ancak yarısını tutmayı başarabilmişti.

Bu kapak, sızan petrolün yüzeydeki gemilere çekilmesini kolaylaştırırken, yeni kapağın bundan daha sıkı olduğu kaydediliyor.

BP'nin operasyonu iki yan unsuru da içeriyor.

Bunlardan biri, daha fazla petrolü sızmadan kontrol altına alacak bir tankerin faaliyetlerini sürdürmesi diğeri de daimi bir çözüm sağlaması umulan ve petrol kaynağından gelen basıncı hafifletecek iki kuyunun daha açılması.

Soruna bütünüyle çözüm sağlanması için zorunlu görülen ek kuyuların açılması ancak Ağustos ortalarında mümkün olacak.

BP sızıntıyı önleyebilmek için şimdiye dek 3,5 milyar dolar harcadı. Şirket ayrıca bu faaliyetler için 20 milyar dolarlık ek bir fon oluşturdu.

Editör: TE Bilişim