Pazartesi günü çalışanlara yaptığı bir açıklamayla, BP CEO'su Bernard Looney, Londra merkezli petrol devi çalışan sayısının 2020 yılında yaklaşık 10.000 kişiyi azaltacağını duyurdu. Bu azalma, BP için yüzde 14'lük bir azalmaya karşılık geliyor ve firma, beyaz yakalı sınıfında yoğunlaşacak.

COVID-19 salgını ve buna bağlı olarak alınan hükümetlerin müdahale önlemleri petrol talebini keskin bir şekilde sınırladı ve varil başına düşen fiyat birçok üretici için sürdürülebilir seviyelerin altına düşürdü. Düşen gelirlerin ortasında BP, bütçesini dengelemek için geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Daha önce, bu yıl sermaye harcamalarını yüzde 25 azaltmayı planladığını söylemişti. Looney, "Petrol fiyatı bir kâr etmemiz için gereken seviyenin çok altına düştü. Ürettiğimizden çok, çok daha fazla harcıyoruz.’’

Chevron, Mayıs ayında benzer bütçe odaklı kesintileri açıklamıştı, ancak BP, personel indirimlerinin uzun vadeli büyüme planları için de gerçekten etkili olabileceğini söyledi. BP uzun zamandır kendini fosil yakıtlardan düşük ve karbon içermeyen enerji kaynaklarına geçişte lider olarak konumlandırdı ve Looney pazartesi günü yaptığı açıklamada işten çıkarılmaların bu değişimi hızlandıracağını söyledi.

Looney, "Dış çevre ve şartlar bizi daha hızlı hareket etmeye ve belki de bu aşamada başlangıçta düşündüğümüzden daha derine inmeye sürüklerken, gidişatın yönü aynı kalıyor." dedi.

Şubat ayında Looney, BP ürünlerinin yanmasının yarattığı emisyonlar da dahil olmak üzere 2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde etmeyi amaçladıklarını söyledi. "Net sıfıra hızlı bir geçişe ihtiyacımız var. Hepimiz güvenilir ve uygun fiyatlı enerji istiyoruz, ama bu artık yeterli değil, "dedi Looney.

Editör: TE Bilişim