Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de Tuna-1 kuyusunda yaptığı 405 milyar metreküplük keşif ile dünyada adından söz ettiren Türkiye, Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından 4. sondaj gemisini alıyor. Norveç'ten gelecek gemi için ön anlaşma yapıldı.

Yeni sondaj gemisinin ismi ''Bolette Dolphin''

Yeni gelecek gemi ile birlikte sondaj gemisi sayısını 4'e çıkaracak Türkiye'nin üst düzey teknolojik özelliklere sahip gemisinin adının 'Bolette Dolphin' olduğunu ifade edildi.Güney Kore yapımı geminin Norveç'ten alındığı bildirilirken, satın alma işlemi için ön anlaşmanın da yapıldığı belirtildi. Geminin Türkiye'ye getirilmesi için bürokratik işlemlerin tamamlanması bekleniyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) envanterine katılacak olan gemi şu an Norveç'te bulunuyor. Gemi, bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından Türkiye'ye gelecek.

Hyundai tarafından inşa edildi, Fred Olsen Enerji Şirketi kullandı!

Geminin 2014 yılında Güney Kore'de Hyundai tarafından inşa edildiği öğrenilirken, bu zamana kadar Norveçli Fred Olsen Enerji Şirketi tarafından kullanıldı.Uzunluğunun 229 metre, genişliğinin ise 36 metre olduğu belirtilen gemi derin deniz sondaj gemilerinin efsanesi olarak tanımlanıyor. İleri teknoloji özellikleri ile benzerlerinden ayrışan gemi, yaklaşık 12 bin metreye kadar sondaj yapabiliyor.

Bakım ve onarıma alınacak!

Geminin, teslim alındıktan sonra bakım ve onarıma alınacağı açıklandı. Derin denizde yapılacak sondaj için bazı düzenlemeler yapıalcak, gerekli teknolojik donanım yerleştirilecek. Gemiye, satın alma ve dizayn için toplam 100 milyon dolar düzeyinde bir harcama yapılacağı konuşuluyor.

Kaynak: yenicaggazetesi.com

Editör: TE Bilişim