Kuşadası'nda boğulmak üzere olan bebeği balıkçılar kurtardı

Kuşadası Körfezi açıklarında balıkçıların son anda ölümden kurtardığı 1,5 yaşındaki Suriyeli Muhammed Halef, hamile annesiyle İzmir'deki akrabalarının yanına sığındı.

Suriyeli bebeği balıkçılar kurtardı Suriyeli bebeği balıkçılar kurtardı Play Balıkçının boğulmak üzere olan bebeği sudan çıkarması ve ilk yardım yapması cep telefonuyla kaydedildi. Kuşadası Körfezi açıklarında teknelerinin batması sonrası balıkçıların çabasıyla kurtarılan 1,5 yaşındaki Muhammed Halef, hamile annesiyle Eşrefpaşa semtindeki akrabalarının yanına sığındı.

Yunanistan'a geçmek için bindikleri teknenin önceki gün batması sonrası denize saçılan cesetlerin arasında balıkçıların fark ettiği ve ilk yardımla hayata döndürdüğü Muhammed Halef, ilk müdahalenin ardından götürüldüğü Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinden taburcu edildi. Hastaneden ayrılmaları sonrası Eşrefpaşa'daki akrabalarının yanına sığınan hamile anne Loren Halef, AA muhabirine, yaşadıkları olayı anlattı.

Ülkelerindeki savaştan kaçmak için Kobani'den oğlu ve akrabalarıyla ayrıldığını söyleyen Halef, DAEŞ'in eşinin peşinde olduğunu, oğullarının hayatını kurtarmak için İsviçre'deki annesinin yanına gitmek üzere yola çıktıklarını belirtti.

Ülkelerindeki savaştan kaçmak için Kobani'den oğlu ve akrabalarıyla ayrıldığını söyleyen Halef, DAEŞ'in eşinin peşinde olduğunu, oğullarının hayatını kurtarmak için İsviçre'deki annesinin yanına gitmek üzere yola çıktıklarını belirtti. Ege Denizi'ni geçmek için bir organizatörle kişi başı 2 bin avroya anlaştıklarını ifade eden Halef, buluşma yerine gittiklerinde gördükleri balıkçı teknesine, çaresiz 30 kişi binmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Teknenin motorunun 3 kez bozulduğunu bildiren Halef, "Tekne su almaya başladı. Biz de can yelekleriyle denizin üzerinde kaldık. Tekne su alınca oğluma sarıldım, onu korumak istedim ama çok su yuttum. Muhammed ellerimin arasından kaydı. Öldüğünü sandım, çok korktum. Oğlum bir yere gitti, ben bir yere. Çok korktum. Oğlumu kaybetmekten de korktum, denizden de" dedi. Kendisini kurtarmaya gelenlere ilk olarak oğlunun durumunu sorduğunu anlatan Halef, şöyle devam etti: "Muhammed'in nasıl kurtarıldığını bilmiyorum. 'Kırmızı saçlı çocuğum vardı, nerede' diye sordum. Onu bana gösterdiler ama ölüp ölmediğini önce anlamadım. Kendimi kaybetmişim, kendime vurmaya başlamışım, zarar da vermişim. Farkında değilim. Yaşadığına inanamadım. Ama çok hafif olduğu için oğlum suyun üstünde kalmış, öyle kurtulmuş."

Muhammed'in önce Kuşadası'nda tedavi altına alındığını sonra da İzmir'deki bir hastaneye geldiklerini kaydeden Halef, hipotermi nedeniyle yattıkları hastaneden bu sabah taburcu edildiklerini belirtti. Cesedi karaya vuran Aylan bebeğin fotoğraflarını gördüğünü ve oğlunun onunla aynı kaderi paylaşmadığına çok sevindiğini dile getiren Halef, "Savaş olsa da ülkeme döneceğim. Bir daha o yola çıkmam" diye konuştu. Muhammed Halef'in de sık sık ağladığı ve annesine sarıldığı görüldü. 15 kişi kayıp Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 30 sığınmacı bulunduğu bildirilen şişme botun, Aydın'ın Kuşadası Körfezi açıklarında alabora olduktan sonra battığı ihbarını almış, bunun üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, balıkçı tekneleri ve Ege Liman İşletmelerine ait "Palaemon" isimli römorkörün katılımıyla kurtarma çalışması başlatmıştı. Çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 15 sığınmacı kurtarılmış, kayıp olduğu belirtilen 15 kişiye ulaşılamamıştı. Sağ kalanların balıkçılar tarafından kurtarılma anı ve 1,5 yaşındaki Muhammed'in denizden çıkarılması görüntüleri, kamuoyuna yansımıştı.

İşte o görüntüler...

Editör: TE Bilişim