Bizans gemisi suya inecek

Marmaray hem iki kıtayı birbirine bağladı, hem de altından tarih fışkırdı…

Bilimadamları, kazılarda çıkan 8 bin yıllık Bizans gemilerinin bire bir aynısını inşa edip, geçmişe ışık tutacak.  ASRIN projesi sayesinde geçmiş asırların da gizemi çözülüyor… Asya ile Avrupa’yı denizin altından bağlayan Marmaray projesi kapsamında yapılan kazılar, İstanbul’un 8 bin yıllık saklı tarihini de ortaya çıkarttı. İstanbul Üniversitesi’nde görevli bilimadamları Bizans dönemine ait 37 gemi hakkında çok değerli bilgiler elde etti. Şimdi bu bilgilerle Boğaz’ın ilk gemisini inşa etmeye hazırlanıyorlar. Yenikapı durağında kopyası sergilenen “Yenikapı 12” adı verilen geminin bire bir ebatlarında aynısını yapmak için kolları sıvadı.

HALKA AÇIK YAPILACAK

Ekibin başında bulunan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, projenin detaylarını anlattı: Gemiyi 2014’ün sonunda denize indirmeyi planlıyoruz.Yenikapı 12’nin replikasını rektörlüğün bahçesinde halka açık inşa edeceğiz. Ziyaretçiler o dönemin gemi inşası hakkında bilgi sahibi olma şansını yakalayacak.

GÖVDESİ DAĞILMAMIŞ

İSTANBUL Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, şunları söyledi: Yenikapı 12 batığı geleneksel yapım felsefesinin karakteristik özelliklerine sahip. Aynı zamanda modern yönteme geçişte, ustasının yaptığı inşa çözümlemelerini yansıtıyor. Tekne, amfora yükünün yanı sıra gövde elemanlarının çoğunun dağılmadan, orijinal yerlerinde günümüze ulaşmış olması nedeniyle, biçimi, tasarımı ve döneminin gemi inşa teknolojisi hakkında eşsiz bilgileri barındırıyor.

Editör: TE Bilişim