Boğaz’ın 100 yaşındaki prensesi: Halas 71

Birbirinden değişik gemi ve teknelerin dolaştığı İstanbul Boğazı’nın en güzel deniz araçlarından olan Halas 71, 100. yaşını kutluyor. Boğazın en eski gemilerinden olan Koç ailesine ait Halas 71, bir asırdır turizme hizmet ederken yaz aylarında Ege ve Akdeniz’e gidiyor. İskoçya’da yapılan, 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin el koyduğu gemi, İstanbul’da işgal kuvvetlerine hizmet ettikten sonra Şirket-i Hayriye Vapuru olarak 61 yıl kullanılmıştı.

İstanbul’un en yaşlı gemilerinden olan Halas 71’in oldukça ilginç bir hikâyesi var. 1914 yılındaİskoçya’nın Glasgow kentinde yapılan Halas 71, aynı yıl Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alınmıştı.

İngiliz, ‘Su Cadısı’ dedi...

Fakat savaş halinde olan İngiltere gemiye el koyarak adını M/Y Su Cadısı olarak değiştirdi. Gemi, 1. Dünya Savaşı sonlarına doğru İstanbul’a getirilirken, 1922’ye kadar şehri elinde tutan İngilizler tarafından kullanıldı.

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasıyla Türkiye Cumhuriyeti’ne devredilen geminin ismi Halas (Arapça Tamam) olarak değiştirildi. Gemi 61 yıl boyunca İstanbul Boğazı’nda yolcu gemisi olarak hizmet verdi. Şirket-i Hayriye’deki gemilerin arasında 71 borda numarasını taşıdığı için Halas 71 adını alan gemiyi, özellikle çocuklar çok seviyordu.

Kral ve kraliçeleri gezdirdi

Uzun yıllar anne babalar, çocuklarının derslerini yapmaları karşılığında Halas 71 ile boğazda gezme sözü veriyordu. 1984’de özelleşen geminin içi tamamen yenilenirken, özgün karakteri ve taşıdığı tarihi izler korundu.

Halas 71, İngiliz kraliyet ailesinden Prenses Margaret, Prens Charles, Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander ve eşi Maxima Alexander, Amerika eski Başkanı George Bush, Hillary Clinton,Fransa eski Başkanı François Mitterand, Dünya Bankası eski başkanı James Wolfensohn veSuriye devlet başkanı Beşir Esad ve eşi Esma Esad gibi isimlerin İstanbul Boğazı’nda gezmesini sağladı.

Günübirlik kiralanıyor

14 kamarası olan gemi konaklayacak 28 yolcuyu misafir edebiliyor. Koç Ailesi’nin özel gemisi olan ama günübirlik ve konaklamalı olarak kiralanabilen Halas 71, Ege ve Akdeniz’in eşsiz koylarında da demirliyor. Halas 71’in özgün tarzı kadar içi de aynı dikkatle korunuyor. İşadamıMustafa Koç’un annesi Çiğdem Simavi’nin çok sevdiği gemide özel koleksiyon yağlıboya tablolar ve gravür eserler yer alıyor. 

 

Editör: TE Bilişim