Boğaziçi Yazılım gemi yapım yazılımını tanıttı

Boğaziçi Yazılım, gemi yapımına yönelik yeni çözümü Siemens PLM NX’i SMM İstanbul ‘09 Fuarı’nda tanıttı.

Çözüm, tersanelerde tasarımdan üretime her sürecin tek noktadan kontrol edilmesini ve verimliliğin artırılmasını sağlıyor. Türkiye yazılım sektörünün köklü firmalarından Boğaziçi Yazılım, gemicilik sektörüne sunduğu Siemens PLM NX Gemi Yapımı çözümünü SMM İstanbul ‘09 Fuarı’nda tanıttı. Boğaziçi Yazılım, ABD ve Batı Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılmakta olan bu çözümle, Türkiye’deki tersanelerin verimliliğini ve kârlılığını artırmayı hedefliyor.

Boğaziçi Yazılım Genel Müdürü Özgür Şenel, gemicilik sektörüne girmelerinin nedenini şu şekilde açıklıyor: “Türkiye’de tersane sayısının hızla artması ve dünyanın gemi üreten beşinci büyük ülkesi haline gelmemiz, bu sektöre yatırım yapmamızda etkili oldu. Ülkemizde gemi ve yat imalatında teknoloji kullanımı çok az. Bu tespitten yola çıkarak, Siemens’in gemi tasarım çözümlerini Türkiye’de satmak ve uygulamak yönünde çalışmalar yapmaya karar verdik. Bunun bir bacağı SMM İstanbul ‘09 Fuarı oldu. Bir sonraki adımımız tersane ziyaretleri olacak. Tersane sahiplerine, gemi tasarımında çıkan sorunları teknoloji kullanımıyla nasıl çözebileceklerini ve hem bilgi teknolojileri hem de süreçler açısından nasıl bir disiplin oturtulması gerektiğini anlatmaya çalışacağız. Türkiye’de pazarın bu teknolojiyi kullanmaya hazır olduğunu düşünüyoruz. Özellikle savunma sanayiindeki yerlileştirme çabaları ve donanmanın ihtiyaç duyduğu bazı gemileri yerli üretmeye yönelik çalışmalar, bu çözümün Türkiye’de yaygınlaşmasında rol oynayacak.”

Siemens PLM İş Geliştirme Direktörü Bert Geisler ise yeni pazarlara girmenin kendileri için önemli olduğunu, gemi yapımı alanında global olarak pazar paylarını artırmak istediklerini söylüyor ve ekliyor: “Gemi yapımında ABD ve Batı Avrupa pazarlarında çok güçlü bir konuma sahibiz. Pazar payımızı Asya Pasifik bölgesine doğru genişletmeyi hedefliyoruz.” Geisler, gelişmiş ülkelerde bile çoğu tersanenin geleneksel yöntemlerle çalıştığını, teknolojiye ve süreçlere yatırım yapmadığını, oysa teknoloji kullanımının bu kurumlar için büyük bir avantaj sunduğunu vurguluyor. Geisler, “Türkiye’deki tersanelerin de verimliliği artırmak için teknolojiye yatırım yapması gerekiyor. Bizim sunduğumuz araçlar onlara bu konuda yardımcı olacak. Tasarımdan üretime her aşamada üretkenliği artırabilecekler. Ayrıca, gemi sahiplerine artı değerler sunabilecekler. Çözümümüz, tersaneler ve gemi sahipleri için ciddi maliyet tasarrufları sağlayacak,” diyor.

Rekabet gücünü artırıyor

Özgür Şenel, Siemens PLM NX Gemi Yapımı çözümünün, tersanelere sağladığı faydaları şu şekilde özetliyor: “Gemi tasarımında önce ana gövde inşa ediliyor. Sonra bölüm bölüm iç yapı tasarlanıyor. Bu süreçte çok fazla boru ve kablo kullanılıyor. Yerleştirme, ağırlığın dağılımı, mukavemet ve akışkanların dağılımı gibi pek çok unsur devreye giriyor. Teknoloji kullanımı, hem maliyetleri düşürmenizi, hem de inşaat sürecini belgeleyip kontrollü bir şekilde çalışmanızı sağlıyor. Tersanelerin teknoloji kullanmadan rekabet edebilmesi imkansız hale geldi. Bilgilerin tamamı elektronik ortamda tutulduğu için, bir sonraki projede bu bilgileri kopyalamak ya da değiştirmek mümkün oluyor. Teknoloji, bakım ve destek hizmetlerinde de büyük kolaylıklar sağlıyor. Kısacası bu çözüm, bir tersanede maliyetlendirme, planlama, malzeme tedariki, detaylı tasarım gibi her tür süreci kontrol edebilmenizi sağlıyor.”

Dünya lideri bir çözüm

Siemens PLM NX Gemi Yapımı çözümü, dünya genelinde lüks motor yat, yelken yat, denizaltı ve savaş gemisi dahil yaygın bir kullanım alanına sahip bulunuyor. Özellikle Uzakdoğu’daki büyük tersaneler Siemens PLM NX kullanıcıları arasında yer alıyor. Dünyanın en büyük yolcu gemisi olarak gösterilen Queen Elizabeth 2 bu yazılımla üretildi.

Bert Geisler, havacılık, ağır makineler ve otomotiv gibi sektörlerde edindikleri deneyimleri gemi yapımı sektörüne de taşıdıklarını, son derece olgun bir teknolojiye ve büyük projelere yönelik ciddi bir yöntem bilgisine sahip olduklarını, özellikle ürün ömrü yönetimi alanında dünyada lider bir firma olarak kabul edildiklerini söylüyor.

Editör: TE Bilişim