Boğazdaki Kaza NTV'de Konuşuldu

NTV Canlı yayınında boğazdaki kaza ile ilgili Gözde Kuyumcu'nun sorularını yanıtlayan KEGM İstanbul Liman Baş Kılavuz Kaptanlarından ve Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımncısı Kaptan Cahit İstikbal; Boğazlarda son on yıldır ekip çalışması sonucunda istikrarın yakalandığını, önemli bir kazanın meydana gelmediğini ve bunun bir rastlantı olmadığını söyledi. İstikbal; bu başarının Bakan Binali Yıldırım liderliğinde, KEGM Genel Müdürü Salih Orakcı yönetiminde ve kılavuz kaptanlar, gemi trafik operatörleri, römorkör kaptanları, tahlisiye bot ve personeli ve tüm çalışanların günde 24 saat ve 365 gün çalışarak yprtaya konulduğunu belirtti. 

Saat 16:00 da gerçekleşen canlı yayında Amur 2125 gemisi kılavuz kaptan alsaydı bu kaza önlenebilir miydi şeklindeki bir soruya cevaben Kaptan istikbal; kendilerinin konuya bu şekilde yaklaşmadıklarını belirtti.

'Biz geçiş ile ilgili kaza ihtimalini en aza indirecek bütün önlemlerin alınmasını bekliyoruz. Kazalar %85 oranında insan hatalarından meydana geliyor. İnsan hatalarını en aza indirmenin en önemli yöntemlerinden birisi, Boğazlar açısından, kılavuz kaptan alınmasıdır. Uluslararası Denizcilik Örgütü, Türk Boğazlarından geçiş yapan gemi kaptanlarına kılavuz kaptan almalarını şiddetle tavsiye etmiştir. Bu önlemin alınmasını bekleriz. Bizim yaklaşım açımız budur' diyen İstikbal; kılavuz kaptanların zor sularda gemilerin emniyetle seyir yapmasını sağlamak için çarmıhla gemiye çıkarak geminin manevra kumandasını aldıklarını anlattı.

İstikbal;  Danimarka örneğini de vererek; Danimarka'nın kendi boğazlarından geçiş yapan gemilerin kılavuz kaptan alma oranını artırmak için yaptığı uygulamayı örnek gösterdi. 

 

Editör: TE Bilişim