Boğaz'da ortak iskele dönemi

Kıyıların özel kişilerce kapatılmasına son verilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı Bütünleşik Kıyı Planı'na göre kişiye özel iskele ya da liman dönemi bitecek

Kıyılardaki çarpık yapılaşmaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el attı. Bakanlık kaçak iskele ve limanların önüne geçmek, deniz ulaşımını daha verimli hale getirmek için yürüttüğü çalışmayı tamamlayarak Türkiye'nin kıyı-kenar haritasını çıkardı.

Kıyıların ortak kullanımına yönelik planlamaya giden bakanlık bundan böyle aklına esenin iskele ve liman yapmasına izin vermeyecek. Turizmden sanayi ve deniz taşımacılığına kadar pek çok alanda reform niteliği taşıyan Bütünleşik Kıyı Planı'na göre artık sanayici fabrikasına yakın yere iskele kuramayacak.

Deniz kıyısına yakın sanayi kuruluşları birleşerek, ortak bir büyük liman üzerinden nakliyat yapacak. Planlama kıyılardaki yapılaşmayla ilgili izin ve denetimleri tek merkezde topluyor. Bu şekilde sistemdeki boşlukların önüne geçilmesi ve uygunsuz yapılaşmanın engellenmesi planlanıyor. Şehirlerin kıyıdaki yoğunluklarını da çıkaran Bakanlık, hangi ilde hangi alana liman, iskele ve kıyı tesisi ihtiyacı olduğunu da belirleyecek.

ŞEHİRLERE MÜJDE

Bakanlık harita çalışmasında tüm tersane, sanayi, yat limanı, turizm ve koruma bölgelerini tespit etti. Yaklaşık üç ay içinde tüm planlar onaylanmış olacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile birlikte hareket edilerek yatırım için belirlenen alanların dışında yapılaşmaya izin verilmeyecek.

Bütünleşik Kıyı Planı ile yıllardır liman şehri olmak için uğraşan şehirlere de müjde geliyor. İskenderun, Antalya, İzmir, Muğla, Trabzon, Samsun, Artvin ve Rize'nin Bütünleşik Kıyı Planı tamamlanırken, tüm bu şehirlerde artık büyük bir ana liman olacak. Bunun dışında küçük liman, iskele, güneşlenme tersanesi olmayacak. Böylece gerçek liman kentleri kurulmuş olacak.

HER VİLLAYA İSKELE YAPILMAYACAK

Çalışmanın bir sonraki adımı da İstanbul Boğazı ile deniz kenarında gelişi güzel inşa edilen iskeleler için atılacak. Boğaz kenarındaki yalılar ile deniz kenarındaki villalara rastgele iskele ve dolgu yapımı engellenerek sıkı kurallara bağlanacak. İskelelerin de "ortak" yapılması gündeme gelecek.

OTELLERE AYAR GELİYOR

Yeni plana göre sahilleri istedikleri gibi işgal eden oteller engellenecek. Günlük kamp alanı, plaj, havuz ve kalıcı işletme yapılacak yerler netleşecek. Daha önce bu tesislerle ilgili işlemler her bakanlıkta ayrı ayrı yapılıyor ve sistemdeki boşluklar güzelliklerin yok edilmesine neden oluyordu. Şimdi tesislerin yapım iznini Çevre, denetlenmesini de Kültür ve Turizm Bakanlığı üstlenecek.

Editör: TE Bilişim