Kadıköy'e yeni stat

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne sunulan projede İstanbul için bir de sürpriz var... Kadıköy’deki Haydarpaşa Tren Garı’nın bulunduğu bölüme 70 bin kişilik stat yapılacağı ortaya çıktı. İstanbul, sloganıyla, yatırımıyla, hükümet ve halk desteğiyle rakipleri Tokyo ve Madrid’in arasından sıyrılmayı başarıyor.

SLOGAN: Adaylar arasında sloganımız öne çıkıyor.
HALK DESTEĞİ: İstanbul halkının oyunları daha çok istiyor.
HÜKÜMET DESTEĞİ: Hükümet 2020’ye odaklanmış durumda.
MADDİ KAYNAK: Oyunlar için sponsorların desteği büyük dayanak.

LOGODAKİ SARI LACİVERTLİ KALDIRIL BAŞKAN

Türkiye, beşinci kez Olimpiyat Oyunları’nı düzenlemek için Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne başvuruda bulundu. Dört kez reddedildi. Ancak bu kez durum çok daha farklı. Çünkü İstanbul’un ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanan oyunlar için çok ciddi bir destek var. Bu destek dün artık somut bir vücuda büründü. Zira, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu’nun incelemeleri kapsamında düzenlenen toplantıda hem hükümetin desteğini yineledi hem de oyunların sloganını açıkladı...  

Birlikte Köprüler Kuralım (Bridge Together)

YÜZDE 83’LÜK DESTEK

Tabi ki günün en önemli gündemi oyunların sloganıydı. Lakin, bu adaylığın görünen yüzü. İstanbul’un şu an en büyük kuvvetlerinden biri kuşkusuz ki halk desteği. IOC tarafından yapılan anket sonucu ortaya çıkan rakamlara göre Madrid’de halkın desteği yüzde 76, Tokyo’da ise yüzde 70. İstanbul’da ise bu oran yüzde 83. Bu desteğe bir de hükümet desteğini eklemek gerekiyor. Çünkü kararını verecek üyeler için, aday ülkelerin yönetimlerinin verdiği destek gerçekten de çok önemli olabiliyor.

‘RESMEN’ ÇOK İSTİYORUZ

BUNUN son örneğini 2012 Londra’dan önce gördük. Aday ülkelerin oylandığı IOC Toplantısı’na, zamanının İngiltere Başbakanı Tony Blair bizzat katılıp kulis çalışması yapmıştı. Şimdi de Türkiye’de benzer bir durum var. Bunun belki de en büyük kanıtı Suat Kılıç’ın şu cümlelerinde saklı...
- İstanbul, hükümet desteğiyle vadettiği her şeyi en kısa süre içerisinde yerine getirebilecek en görkemli şehirdir.

EKSİYİ ARTIYA ÇEVİRELİM

Kuşkusuz ki bu işin bir de mali ayağı var. İstanbul’un oyunlara ev sahipliği yapması için yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. İstanbul’un Tokyo ve Madrid karşısında en zayıf olduğu yönde bu konu aslında. Ekonomik sıkıntı yaşayan Madrid’in öngörüsü 4.3 milyar dolar iken Tokyo 4.5 milyon dolarlık bir harcama planlıyor. Ancak İstanbul için eksi görünen bu durumu artıya çevirmek sponsorlarla mümkün. Ve dün köklü şirketler bu desteği esirgemeyeceklerini gösterdiler.

Kadıköy’e yeni stat

2020 Yaz Olimpiyatları’nı İstanbul’a kazandırmak için projeler hazırlanırken, tanıtım kitapçığındaki bir sunum çok konuşulacağa benziyor... Kadıköy’deki Haydarpaşa Tren Garı’nın bulunduğu bölüme bir stadyumun inşa edilmesi planlanırken isminin “Bosphorus Stadium” yani “Boğaz Stadı” olacağı öğrenildi.

BiRLiKTE KOPRULER KURALIM

İstanbul’un 2020 Yaz olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığıyla ilgili slogan dün kamuoyuna Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından böyle duyuruldu...

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul’un 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığıyla ilgili sloganı açıkladı. “Bridge Together” (Birlikte Köprüler Kuralım) diyerek yola devam edeceklerini söyledi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu’nun incelemeleri kapsamında Conrad Otel’de düzenlenen toplantıda, sunum yapan Kılıç, “İstanbul 2020”nin köprüler kurmayı vadettiğini dile getirdi ve şunları söyledi...

- İstanbul doğu ile batı, Avrupa ile Asya, medeniyetler, kültürler, inançlar arasında köprüdür. Bilinen 10 bin yıllık tarihiyle İstanbul bütün farklılıklar arasındaki en önemli medeniyet köprüsüdür.
- İstanbul geçmiş ve gelecek arasındaki en kuvvetli köprüdür. İstanbul 2020’nin ‘Bridge Together’ sloganıyla birlikte sadece Türk halkına ve olimpik değerlere önem veren bütün insanlığa hayırlı olmasını diliyorum.
- İstanbul 2020’nin olimpik değerlerin temsil ettiği dostluk, barış, kardeşlik, sevgi, uzlaşı ve hoşgörü iklimine önemli katkılar sağlamasını Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan adına bir kez daha temenni ediyorum.
- İstanbul, arkasındaki güçlü vadettiği her şeyi en kısa süre içerisinde yerine getirebilecek en görkemli şehirdir.

20 milyar dolar

Proje’deki tüm çalışmalar için 20 milyar dolar harcanacak. Tesisler 8.5-9 şiddetindeki depreme dayanıklı olacak.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İstanbul’un düzenlemeye aday olduğu 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için yapılacak tesislerin zamanından önce teslim edileceğini söylerken, organizasyonla ilgili çarpıcı rakamlar verdi... İşte, 2020 adaylığımızın bilançosu...

53 bin seyirci kapasiteli Türk Telekom Arena Stadı, olimpiyatla ilgili yapılacak çalışmaların kalitesi ve çeşitliliğini gösteren en güzel örnek olacak.

* TOKİ olimpiyat oyunlarıyla ilgili yapılacak tüm tesislerin tesliminden sorumlu olacak. Bu işe ayrılacak bütçe  4.8 milyar dolar.

Proje çalışmalarının gerçekleştirileceği süre içerisinde onanmış programlar için 20 milyar dolar daha harcanacak. Toplam rakam bu kadar olacak.

* 420 kilometrekarelik yeni şehir imarı için gözden geçirilmiş bir master planı oluşturmak amacıyla çalışmalar sürdürülecek.

Biz bu hayale inanıyoruz

IOC heyetine büyüleyici bir sunum yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, “İş dünyası olimpiyatları büyük fırsat olarak görüyor” diye konuştu.

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, iş dünyasının İstanbul’un düzenlemeye aday olduğu 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nı bir fırsat olarak gördüğünü söyledi. Koç, “Pazarlama” hakkında yerli ve yabancı gazetecilere yaptığı sunumda, “İş dünyası olumpiyat oyunlarını bir fırsat olarak görüyor. Koç Grubu olarak bu adaylığa sponsor olduk. Çünkü bizler bu hayale inanıyoruz” dedi. IOC heyetine yaptığı sunum oldukça beğenilen Koç, şunları kaydetti:

ÇALIŞANLARIMIZ ADINA KONUŞUYORUM

İş dünyası olarak kararlılığımızı bildirmek istiyorum. Bu, Türkiye’nin yaşayacağı en önemli spor organizasyonlarından birisi olacak. İş dünyası, olimpiyat oyunlarını bir fırsat olarak görüyor. Bu, hem bizi dünyaya anlatacak, hem de Türkiye’yi yeniden markalandıracak.
- Olimpiyatlar bizim  büyüme kapasitemizi göstermiş olacak ve dünyadaki en iyi şirketlerle her şartta rekabet edebileceğiz. Koç Grubu’ndaki 90 bin çalışanımız ve onların aileleri adına konuşuyorum. Biz bu hayale inanıyoruz.

Köklü değişimden geçiyoruz

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Türkiye’nin sadece ekonomik ve mali yönden değil, her açıdan köklü bir değişimden geçtiğini belirtti. Koç, “Son 10 yılda Türkiye’ye gelen turist sayısı büyük bir hızla 3’e katlandı. Türkiye bu dönüşümden geçerken, kendisi küresel dünyaya ayak uydurur hale geldi. Türkiye silkinmeye başladı ve tam potansiyeline erişmeye çalışıyor.

Editör: TE Bilişim