Boğaz'da gemilerin oluşturduğu risk artıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Kanal İstanbul ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ülkenin en stratejik mega projesi olan Kanal İstanbul'u hayata geçirmek için çalıştıklarını belirten Turhan, "İstanbul Boğazı'nda tehlikeli madde taşıyan gemilerin oluşturduğu risk giderek artıyor. Yıllık ortalama geçen gemi sayısı 44 bin. İstanbul Boğazı'nın tarihsel dokusunun yanında seyir, can, mal ve çevre emniyeti için planladığımız Kanal İstanbul Projesi dünya tarafından yakından takip ediliyor. Teknik çalışmaları tamamladık. ÇED çalışmalarında son aşamaya geldik. 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının kesinleşmesini müteakip ihalesine çıkacağız” dedi.

Turhan, yerlileştirme ve millileştirme çalışmaları kapsamında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nce işletilen Türk Boğazları’ndaki Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Yazılımı’nı 2020'de hizmete alacaklarını söyledi.

181 uluslararası liman olduğunu hatırlatan Turhan, “152 Uluslararası limanımız vardı 181’e çıkardık.37 tersaneden 80 tersaneye ulaştık. Türk sahipli filoyu 8,9 milyon DWT’ten 28,6 milyon DWT’e ulaştırdık. Limanlarımızdaki yıllık elleçleme miktarı 190 milyon ton iken, 460 milyon tona çıktı. Türkiye’nin dünya deniz taşımacılığındaki rolünün güçlenmesiyle, konteyner elleçlemesi 2003 yılından bu yana yaklaşık 5 kat artarak 11 milyon TEU’ya ulaştı. Denizciliğimizi desteklemek üzere, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfırlanmış yakıt uygulamasına 2004’te başladık. Bugüne kadar, sektöre toplam 5,26 milyon ton ÖTV’siz akaryakıt teslimatı yaptık. 7,62 milyar TL’lik ÖTV tahsil etmeyerek önemli ölçüde destek sağladık” ifadelerini kullandı.

DENİZHABER

Editör: TE Bilişim