Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde Bodrum Esnaf Sanayici ive İşadamları Derneği (BESİAD) tarafından düzenlenen toplantıda denizcilik sektörünün sorunları tartışıldı. Toplantıda deniz turizminin, mavi yolculukların, sektörün ve yat imalatçılarının bürokrasi ve yasal mevzuatla ilgili sıkıntıları dile getirildi.

BESİAD tarafından Marina Vista Otel'de bugün düzenlenen 'Deniz Turizminin Geçmişten Günümüze Gelişimi ve Sektörün Sorunları' konulu toplantıda deniz turizminin ve sektörünün sıkıntıları, geleceği tartışıldı. BESİAD Başkanı Cenk Sezgin başkanlığında düzenlenen toplantıya Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, oda üyesi Faruk Okuyucu, Bodrum Sualtı Sporları ve Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılmaz, Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz ve yaklaşık 60 sektör temsilcisi katıldı.

Faruk Okuyucu konuşmasında Bodrum turizminin önemli bölümünu deniz turizminin ve mavi yolculukların oluşturduğunu 'Bodrum demek mavi yolculuk ve mavi tur demek. Bodrum herşeyini denize ve şöhretini mavi yolculuğa borçlu. Deniz turizminin gelişmesine bağlı olarak marinalar, tersaneler ve çekek yerleri yapıldı. Önemli miktarda turizm geliri elde etmeye başladık. Ama Kültür ve Turizm Bakanlığı yönetmeliklerinde yasalarda yerimizin olmadığını görüyoruz. Deniz turizmini alternatif turizmlerin arasında gösteriyorlar. Oysa ki deniz turizminin turizmdeki payı yüzde 25 oranındadır. Bürokrasiyle uğraşıyoruz. Bu nedenle öncelikle bakanlık nezninde hak ettiğimiz yerde görülmek istiyoruzö dedi.

Arif Yılmaz da denizcilik sektörünün hızla gelişmesi rağmen, yasal mevzuatın çok geriden geldiğini ve eksiklikler olduğunu vurguladı. Önemli bir deniz filosunu yarattıklarının altını çizen Yılmaz, 'Ancak bürokrasi bzim için önemli bir engel. Uluslararası seviyelere getireceğiz diye çıkarılan yasalar bugün Türk denizcisinin ağır yaptırımlar altında kalmasına neden oldu. Koylardaki yapılaşmaya engel olamıyoruz. Antalya'dan Çanakkale'ye kadar olan bölgede 270 koydan 140'nı kaybettik. Komşumuz Yunanistan'da çıkarılan yasalar bize uygulansa yılın 12 bu denizlerde turizm yapabilir, ciddi anlamda gelirimizi artabilirö diye konuştu.

En son çıkan yönetmeliklerle ilgili yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu da 'Denizde ticaret yapan tüm teknelere birer işletme belgesi alma zorunluluğu getirildi. Bakanlığın verdiği belgeyi almak için gerekli evraki Ankara'ya yolluyoruz. Ancak yine bürokrasi çarkına takılıyoruz. Sezon geldi turistler gelmeye başladı teknelerin yatların büyük çoğunluğu bu belgeyi alamadı. Yeni sezonda kaos yaşanmasından korkuyoruzö dedi.

Toplantının sonunda Bodrum'da deniz turizmi ve denizcilik sektörüne sahip çıkan Milta Marina A. Ş. Genel Müdürü Ömer Karacalar, en eski süngerci Mehmet Baş, Era Yat Külübü Başkanı Erman Aras, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi ve danışmanı Faruk Okuyucu, Bodrum Sualtı Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılmaz'a BESİAD Başkanı Cenk Sezgin tarafından teşekkür plaketi verildi.

Editör: TE Bilişim